Protesten

Militairen Myanmar op TikTok: 'Als je de straat op gaat, schiet ik je dood'

06 maart 2021 16:30 Aangepast: 06 maart 2021 21:43
Militairen in Myanmar spreken in video's dreigende taal. Beeld © Reuters

Het leger in Myanmar gebruikt sociale media om demonstranten te bedreigen. In tientallen filmpjes op de populaire app TikTok zeggen gewapende militairen dat ze mensen die de straat op gaan om te demonstreren tegen de staatsgreep zullen doodschieten. Het is geen loos dreigement. Er zijn inmiddels meer dan 50 demonstranten omgekomen.

Veel van de video's op TikTok hebben dezelfde opzet. Militairen richten hun wapen op de camera en spreken de demonstranten rechtstreeks toe. "Ik schiet jullie in je klotegezichten, en ik gebruik echte kogels. Ik ga op patrouille vanavond en ik schiet iedereen neer die ik zie. Als je zo nodig een martelaar wilt worden, vervul ik je wens", zegt een militair die een magazijn vol kogels toont.

TikTok heeft inmiddels gezegd dat het filmpjes die aanzetten tot geweld gaat verwijderen. Dat wordt nog een flinke klus, want het zijn er heel wat. "Dit is nog maar de top van de ijsberg", zegt Htaike Htauke Aung van de digitale actiegroep Mido (Myanmar ICT for development) in gesprek met persbureau Reuters.

Mido heeft meer dan 800 video's gevonden waarop militairen in een liedje demonstranten met de dood bedreigen. Sommige van die boodschappen zijn meer dan 100.000 keer bekeken. 

Ook de demonstranten in Myanmar gebruiken TikTok massaal, onder de hashtags #SaveMyanmar, en #PrayforMyanmar. Voor oproepen tot protest. En ze maken zo het keiharde optreden van het leger wereldkundig.

Staatsgreep

Het is onrustig in het Aziatische land sinds het leger op 1 februari de macht greep. De leider van het land, en de grote winnaar bij de laatste verkiezingen Aung San Suu Kyi, wordt sindsdien gevangen gehouden. De demonstranten eisen haar vrijlating, en die van haar medestanders die ook zijn opgepakt.

Nu de protesten aanhouden grijpt het leger met steeds grover geweld in. Vooral afgelopen woensdag was een bloedige dag. Volgens de Verenigde Naties kwamen die dag 38 demonstranten om. De meesten door kogels. Een van hen was de 19-jarige Ma Kyal Sin, bijgenaamd Angel.

Angel

Het meisje is inmiddels uitgegroeid tot het gezicht van de protesten en video's over haar leven -en haar laatste momenten- worden op sociale media veel gedeeld. Angel werd in het hoofd geschoten bij protesten in de stad Mandalay. Op haar shirt stond duidelijk zichtbaar 'Everything will be OK', alles zal goedkomen. Ze had vooraf aangegeven haar organen te willen doneren, mocht ze sterven.

De internationale gemeenschap eist dat het geweld van het leger stopt en wil dat de democratie in Myanmar wordt hersteld. Maar er worden geen grote stappen ondernomen om de militaire leiders onder druk te zetten, bijvoorbeeld via economische sancties tegen de generaals, of een wapenembargo. Dat moet namelijk via de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, maar de inschatting is dat China en Rusland dit tegenhouden.  

Bekijk ook: Tattoos als wapen tegen leger van Myanmar: 'Laat onze leider vrij'

Ze laten ze in Myanmar massaal zetten, tatoeages van de opgepakte leider Aung San Suu Kyi. Zij werd bij een staatsgreep door het leger vastgezet, honderdduizenden demonstranten gaan dagenlang de straat op en eisen haar vrijlating.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore