Ga naar de inhoud
CPAC in Orlando

'Ik ben nog steeds de baas', Trump gaat spreken op Republikeinse conferentie

Op de foto met de gouden Donald Trump. Beeld © AP

Belangrijke conservatieve Republikeinen bespreken dit weekend de toekomst van hun partij. Volgens hen is er geen twijfel: die toekomst heet Donald Trump. De oud-president zelf houdt zondag zijn eerste grote toespraak sinds zijn vertrek. De boodschap zal zijn: "Ik ben nog steeds de baas."

Trumpfans zullen er klaar voor zitten, want de grote vraag is natuurlijk: kondigt 'The Donald' aan dat hij een nieuwe gooi zal doen naar het presidentschap, in 2024?

Mocht Trump het proberen, dan zal het hem geen enkele moeite kosten om de nominatie van de Republikeinen te veroveren. Dat geven zelfs zijn tegenstanders binnen de partij toe - zoals Mitt Romney, de senator die tijdens Trumps presidentschap twee keer voor afzetting stemde.
 

Romney is dan ook niet uitgenodigd op de jaarlijkse Conservatieve Politieke Actie Conferentie (CPAC) in Orlando. Ook Mitch McConnell, de machtige senaatsleider die Trump twee keer behoedde voor afzetting, ontbreekt.

McConnell heeft het verbruid bij de Trumpfans, omdat hij later zei dat de president wel degelijk zijn aanhang had opgehitst voor de bestorming van het Capitool op 6 januari, en verantwoordelijk is voor de vijf doden die die dag vielen. 
 

De sprekers in Orlando zijn vrijwel allemaal Trump-aanhangers, en het beeld is duidelijk: de oud-president heeft de partij nog altijd volledig in zijn greep. De Texaanse senator Ted Cruz, Trump-bondgenoot en mogelijk zelf kandidaat voor 2024, zei het zo: "Ze willen dat hij weg gaat, maar laat ik jullie eens wat zeggen; Donald Trump gaat nergens heen."

Er klonk gejuich in de zaal. Trump-adviseur Jason Miller windt er ook geen doekjes om: "Trump is de Republikeinse Partij. Als je Trump aanvalt, val je de Republikeinse basis aan."

75 miljoen stemmen

Waarom de partij Trump blijft omarmen is duidelijk; hij kreeg bij de verkiezingen maar liefst 75 miljoen stemmen. En die willen de Republikeinen niet kwijt. Uit peilingen blijkt bovendien dat de helft van de Republikeinse kiezers met Trump mee zou gaan als hij een eigen partij zou oprichten.

En dus zegt senator Rick Scott (Florida): "President Trump heeft zo zijn minpunten, maar we zullen in de toekomst niet winnen als we teruggaan naar de oude Republikeinse Partij. Dan verliezen we de aanhang die Trump tot leven heeft gewekt. We zullen verkiezingen verliezen, en daarmee het land."

Correspondent Erik Mouthaan over de conferentie:

"Na te hebben verloren in de verkiezingen, en na de bestorming van het parlement door uiterst rechtse mensen, zou je denken dat de conservatieve beweging bij zichzelf te rade gaat over de toekomst. Maar nee. Op de conferentie wordt volop de leugen omarmd dat Donald Trump meer stemmers heeft gekregen, of dat er massaal fraude is vastgesteld. Er wordt zelfs gezegd dat de bestorming van het parlement het werk was van uiterst links. Daar is nul bewijs voor."

"CPAC verhardt. In de jaren dat ik correspondent ben, heb ik deze conferentie zien veranderen van een oprechte roep van christelijke conservatieven om meer invloed in hun partij, naar een schreeuwfeest waarin populistische kandidaten zoveel mogelijk de partij naar rechts proberen te duwen."

Noem deze conferentie niet CPAC maar TPAC, zegt Trumps zijn zoon Donald jr. De T staat dan uiteraard voor Trump. Hij voorspelt dat de toespraak van zijn vader, zondagavond onze tijd, geen gebrek aan energie zal hebben. "En ik verzeker jullie dat Donald Trump al jullie gevoelens over de MAGA-beweging en de toekomst van de Republikeinse Partij zal versterken."

Zijn adviseurs zeggen in Amerikaanse media dat Trump in zijn toespraak gehakt zal maken van de huidige president Biden en zijn beleid. Ook is de verwachting dat hij zijn tegenstanders in de partij zal afbranden. "Ik heb dan wel geen Twitter meer, en zit niet in het Oval Office. Maar ik ben nog steeds de baas", is Trumps boodschap volgens een adviseur. 

Daar waar de fans op hopen, het hoge woord, dat komt er waarschijnlijk niet uit. Te vroeg nog. Trump zal volgens de adviseur zeggen dat hij de 'presumptive 2024 nominee' is, de vermoedelijke kandidaat van de Republikeinen. 

Gouden beeld

Toch nog even over dat gouden standbeeld: het is meer een cartoon-achtig beeld. Trump heeft een toverstaf, draagt een jasje, de bekende rode stropdas en een boxershort in de kleuren van de Amerikaanse vlag. Het is geen officiële uiting van de partij, maar gemaakt door een kunstenaar die fan is van Trump.

Tegenstanders van Trump binnen de partij vinden het niks. "Het aanbidden van een beeld is niet conservatief. Herstel de partij", twitterde parlementslid Adam Kinzinger. Maar ook hij is niet in Orlando. De Republikeinen die er wel zijn denken allemaal; met Donald Trump hebben we -electoraal gezien- goud in handen.