We bewegen steeds minder

Weinig aanwas, geen perspectief: 'Het water staat sportclubs aan de lippen'

27 februari 2021 11:12 Aangepast: 27 februari 2021 11:18
De tribune van voetbalclub Olympia in Gouda is al het hele seizoen leeg. Beeld © ANP

We moeten het hebben over onze sport en ons bewegen. Het water staat voetbalclubs aan de lippen, de volleybalbond verloor 5 procent van de leden en fitnesscentra zijn al maanden dicht. Je kunt toch zelf sporten, zeg je? Uit onderzoek blijkt dat dat niet goed lukt.

Het RIVM onderzoekt het gedrag van de Nederlanders tijdens corona. Begin oktober zei ruim 27 procent van de mensen nog dat ze minder waren gaan bewegen, nu is dat al bijna 50 procent. En sport is juist zo belangrijk om weerbaar te zijn tegen ziektes en virussen, zoals corona.

Er is al uitval

De zorgen worden steeds groter, ziet ook Hugo van der Poel, directeur van het Mulier Instituut voor sportstudies. "Er vindt nu al uitval plaats van bedrijven die sportaccommodaties runnen en ook zzp'ers die bijvoorbeeld yoga- of fitnesslessen gaven, stoppen er nu soms mee."

Bekijk ook: Zo beweeg je je uit de coronadip

Veel mensen sporten minder dan voor corona, misschien helpt bovenstaande video.

Van der Poel maakt zich zorgen over de clubs zelf, de economische schade, maar verder ligt er een probleem voor de volksgezondheid op de loer. "Als je maandenlang niet beweegt verlies je kracht, lenigheid, je wordt bevattelijker voor ziektes waaronder infecties. Onze weerstand gaat omlaag."

Minder kinderen melden zich aan

Op dit moment lijken veel sportclubs het nog wel te redden, maar ook daar worden de problemen groter en groter. De KNVB laat weten dat de gebruikelijke instroom van jonge kinderen nu achterblijft. "Dat is op zich logisch want waarom zou je je bij een vereniging aanmelden als er toch niet of nauwelijks wordt gevoetbald?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat mag nu wel met buiten sporten en wat mag niet?

Door de financiële regelingen van de overheid zijn er volgens de KNVB nog geen clubs omgevallen. Maar de problemen stapelen zich op. "Het water staat hen zeker aan de lippen."

'Clubs houden dit niet eindeloos vol'

Ook Geert Slot van NOC NSF ziet dat de problemen bij de clubs groeien. Het vet is van de botten, zegt hij. De clubs houden dit niet eindeloos vol, en ook hij is bang voor het gezondheidsprobleem. "Mensen die sporten bij een club houden dat vaak langer vol dan mensen die alleen sporten. Je moet er echt niet aan denken dat dit nog een jaar duurt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

26-jarige mag sporten in teamverband, 27-jarige niet: hoe zit dat?

De binnensporten hebben het logischerwijs het zwaarst, ziet ook Van der Poel. "Volleybal, basketbal, judo, daar kan niks." Hij snapt dat het moeilijk is om vanuit Den Haag te voorspellen wanneer zij weer aan de slag kunnen, maar het is ook moeilijk voor een club om geen perspectief te hebben, zegt Van der Poel.

Volleybal heeft het moeilijk

En áls er dan clubs omvallen, krijg ze dan maar weer eens terug. "Stel er vallen verenigingen om waar het ook voor corona al moeilijk was. Het is de vraag of die dan terugkomen."

Nieuwe regels vanaf 3 maart

Het kabinet heeft de regels voor buitensporten versoepeld vanaf 3 maart. De leeftijdsgrens voor buitensport in teamverband wordt vanaf dan opgerekt tot 27 jaar. Die geldt alleen voor trainingen en onderlinge wedstrijden. De competities worden nog niet hervat.

De afgelopen maanden mochten alleen jongeren tot en met 17 jaar samen buiten sporten. Met deze versoepeling van de coronaregels hoopt het kabinet iets meer lucht te geven aan jongeren en jongvolwassenen, zo vertelde premier Mark Rutte tijdens een persconferentie in Den Haag. "Zeker nu het voorjaar zich aandient, is het belangrijk voor deze groep", zei Rutte. "Dat kan ze helpen."

We moeten misschien niet te veel doemdenken, maar een negatieve spiraal kan zomaar het gevolg zijn. "Neem volleybal. Stel je volleybalt in Zeeland en er vallen drie clubs weg. Wat hou je dan over? Als dat betekent dat je voor een competitie diep Zuid-Holland of Brabant in moet, dan wordt reizen bezwaarlijk."

Onlangs werd ook bekend dat de volleybalbond bijna 5 procent van de leden verloren heeft. Net als bij het voetbal bleef de aanwas van jongeren flink achter. Peter van Tarel is manager sportontwikkeling van volleybalbond Nevobo. Hij ziet dat clubs wel proberen leden actief te houden. "Er worden bootcampsessies buiten gehouden. Maar mensen willen uiteindelijk toch volleyballen, en niet bootcampen."

Bekijk ook: Luuk (28) en Sven (27) mogen als enigen van het team niet voetballen

Luuk en Sven zijn net te oud. En dus doen zij nog even niet mee.

Van Tarel is op dit moment niet bang dat er clubs zullen omvallen. Contributies worden bijna altijd gewoon betaald en de betrokkenheid is groot. Want sport is meer dan alleen de sport zelf. "De sociale cohesie is zo enorm belangrijk. Misschien nog wel belangrijker dan de sport."

Massa maakt leuke teams

En toch. De situatie zoals hij nu is moet niet te lang duren. "We hebben ooit onderzoek gedaan naar de reden waarom mensen hun lidmaatschap opzeggen. Dat was of omdat de trainer niet leuk was, of omdat het team niet leuk was. Dat laatste heeft met massa te maken. Hoe meer mensen je hebt, hoe meer teams je kunt maken die bij elkaar passen. Je moet niet in een situatie komen dat de infrastructuur daarvoor wegvalt."

Wat Van Tarel het liefst zou willen? Dat de verenigingen zo snel voor iedereen open mogen. "Dan kun je de sport in ieder geval weer aanbieden en beoefenen en kunnen clubs hun essentiële functie voor vitaliteit en sociale ontmoeting weer vervullen."

Sporten die minder last hebben van het virus zijn bijvoorbeeld tennis en golf. Die sporten konden - behalve tijdens de eerste lockdown vorig jaar - altijd uitgeoefend worden, zij het in beperkte vorm.

Tennis juist in de lift

Ellen Julius van de tennisbond KNLTB ziet de ledenaantallen stijgen met een procent of 5. "Eigenlijk was het voor ons een heel goed jaar qua leden. Veel mensen ontdekten tennis deze zomer en dat is ook in de winter doorgegaan." 

Maar natuurlijk liet corona zich ook in de tenniswereld voelen. "Clubs missen de kantine-inkomsten, ze snakken dat we weer echt opengaan."

Waar in het voetbal de amateurcompetities onlangs definitief werden gecanceld, zouden die in het tennis begin april starten. Dat was niet reëel, en dus is de start van de competitie voorlopig uitgesteld tot begin mei. Voorlopig dus, want uiteindelijk beslist het kabinet of dat verantwoord is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore