Zestien soorten verdwenen in 2020

Derde zoetwatervissen wordt met uitsterven bedreigd

23 februari 2021 12:51 Aangepast: 23 februari 2021 12:55
Duiker met een karper in zoetwater bij het Duitse Baden-Wuerttemberg. Beeld © ANP/Mauritius Images GmbH

Een derde van de vissoorten die leven in zoetwater wordt met uitsterven bedreigd, waarschuwen meerdere natuurorganisaties. Ze baseren zich op een nieuw gezamenlijk rapport.

De organisaties wijzen erop dat 51 procent van de bekende vissoorten in zoetwater leeft; het gaat om zo'n 18.000 soorten. "Zoetwatervissen zijn de belangrijkste bron van eiwitten voor 200 miljoen mensen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika en zorgen voor werkgelegenheid van 60 miljoen mensen", schrijft het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een toelichting.

Bekijk ook: Rendieren Lapland met uitsterven bedreigd

Door de opwarming van de aarde komen steeds meer rendieren in Lapland om van de honger.

De vissen worden bedreigd door een combinatie van problemen. Het gaat volgens het rapport onder meer om klimaatverandering, vervuiling door landbouw en industrie, en het vernietigen van de leefomgeving van de vissen. "De variatie aan soorten in zoetwater neemt wereldwijd twee keer zo snel af als bij soorten in bossen en oceanen. Tachtig soorten zoetwatervissen zijn uitgestorven, waarvan alleen al zestien in 2020."

Nadenken over gevolgen

Het WNF wil dat overheden zich gaan inzetten om de dieren voldoende te beschermen. Er zou nu vaak onvoldoende over de gevolgen voor vissen worden nagedacht in besluitvorming over bijvoorbeeld de plaatsing van waterkrachtdammen of zandwinning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pas ontdekte aap nu al met uitsterven bedreigd, nog slechts 250 exemplaren

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore