Ga naar de inhoud
Binnenblijven na 21 uur

Avondklok toch nog niet van de baan: hof schort uitspraak op

Een nagenoeg lege Kalverstraat in Amsterdam, januari 2021. Beeld © ANP Foto

De avondklok blijft voorlopig van kracht. Het gerechtshof in Den Haag heeft besloten dat de uitspraak over het einde van de avondklok wordt opgeschort. Dat gebeurt totdat het hof het hoger beroep in de zaak heeft behandeld. Naar verwachting gebeurt dat eind deze week.

De rechter vond het belang van de Staat zwaarder wegen dan het belang van protestgroep Viruswaarheid. Dat van Viruswaarheid is beperkt tot een aantal dagen volgens het hof, het belang van de Staat is het voorkomen van een jojo-effect.

"En nu allemaal snel naar huis", zei de rechter na de uitspraak. Die was rond half negen - kort voor het (wederom) ingaan van de avondklok om negen uur. "U maakt een grote fout", zei Engel tegen de voorzitter van het hof. 

Rechter na uitspraak: 'Gauw naar huis, avondklok geldt nog!'

02:04
De uitspraak van de rechter kwam rond half negen, vlak voor het ingaan van de avondklok.

De rechtbank in Den Haag had eerder in een kort geding geoordeeld dat de Nederlandse Staat de avondklok moet laten vervallen. Dat gebeurde nadat de actiegroep Viruswaarheid hierover een zaak had aangespannen

Wraking

De Nederlandse Staat ging daar direct tegen in verweer en vroeg het gerechtshof het avondklokbesluit van de rechter te schorsen tot het hoger beroep van aanstaande vrijdag. De zitting mondde al snel uit in een woordenwisseling tussen de rechter en Jeroen Pols van Viruswaarheid, die de rechter wraakte. 

Zo wraakt Viruswaarheid het hof: 'Ik doe hier niet aan mee'

02:09
Tijdens het spoedproces over de avondklok heeft Viruswaarheid de rechter van het gerechtshof in Den Haag gewraakt. Jeroen Pols van de protestgroep noemde de rechter vooringenomen, omdat hij het woord niet kreeg.

De wrakingskamer van het gerechtshof oordeelde vervolgens dat er geen sprake was van vooringenomenheid bij de rechter. De zitting ging rond zeven uur verder met dezelfde rechter.

RIVM-directeur Jaap van Dissel lichtte tijdens het betoog van de advocaten van de Staat een paar grafieken toe, om de stelling kracht bij te zetten dat de avondklok nog steeds een noodzakelijke maatregel is bij de bestrijding van het virus.

Wrakingsverzoek
Lees ook:
Wrakingsverzoek Viruswaarheid afgewezen, zitting gaat verder met zelfde rechter

'Hou je aan de avondklok'

Premier Rutte roept iedereen in Nederland op om zich aan de avondklok te houden na de uitspraak. "Ik wil iedereen in Nederland vragen zich aan de avondklok te houden. Het goede nieuws is dat de avondklok van kracht blijft. Het is van belang omdat we te maken hebben met het Britse virus, dat met een opmars bezig is. Daar zijn we bezorgd over."

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus riep in zijn eerste reactie op om respect te tonen voor de handhavers. "We doen dit echt om de pandemie er onder te krijgen." Rutte zei te verwachten dat de handhavers vanavond soepel met het handhaven van de avondklok omgaan. Omdat er slechts een half uur voor het ingaan van de avondklok duidelijkheid kwam van het Gerechtshof.