Ga naar de inhoud
Prinses Latifa van Dubai

Noodkreet ontvoerde prinses duikt op: 'Ik weet niet of ik dit overleef'

Prinses Latifa slaat alarm in nieuw opgedoken videoboodschappen. Beeld © BBC News

Er is een nieuwe noodkreet opgedoken van prinses Latifa, de dochter van sjeik Mohammed al-Maktoum, de heerser van Dubai. Aangenomen wordt dat Latifa door haar vader is ontvoerd, nadat zij in 2018 voor hem had geprobeerd te vluchten.

"Ik ben een gijzelaar in een villa. Deze villa is omgebouwd tot een gevangenis", vertelt Latifa al-Maktoum in opgedoken videoboodschappen, die in handen zijn van de BBC. "Ik neem deze video op vanuit een toilet, omdat dit de enige kamer is die ik op slot kan doen."

'Ik vrees voor mijn leven'

Meerdere agenten bewaken volgens Latifa het gebouw. De ramen zitten op slot en ze kan niet naar buiten, vertelt ze. De prinses is intussen doodsbang. "Iedere dag vrees ik voor mijn leven. Ik weet niet of ik deze situatie overleef."

Latifa nam de berichten in het geheim op met een telefoon, die ze een jaar na haar ontvoering wist te bemachtigen. Vrienden van de prinses slaan alarm, omdat het nu al enige tijd stil is. Ze roepen de VN op direct actie te ondernemen.

Sjeik
Lees ook:
Sjeik van Dubai liet zijn dochters ontvoeren en dreigde met pistool op kussen

Een Britse rechter achtte vorig jaar al bewezen dat de steenrijke sjeik prinses Latifa, één van zijn 25 kinderen, liet ontvoeren. Latifa probeerde zowel in 2002 en 2018 uit Dubai te vluchten, uit angst voor haar vader.

Mislukte vluchtpoging

Na de eerste mislukte poging werd ze drie jaar vastgezet. Na de tweede poging werd ze door gewapende mannen ontvoerd, terwijl ze op een jacht voer in de Indische oceaan. De 35-jarige Latifa werd toen onder dwang terug naar Dubai gebracht.

Het is voor het eerst sinds de ontvoering dat weer berichten naar buiten komen. De laatste videoboodschap van Latifa Al Maktoum was van vlak voor haar vluchtpoging.

In de video, die pas na haar ontvoering verscheen, vertelde ze hoe zij en haar familie in Dubai geen enkele vrijheid kennen.

Ook prinses Shamsa ontvoerd

Zo probeerde eerder al haar zus, prinses Shamsa, uit Dubai te ontsnappen. In 2000 ging de toen 19-jarige prinses ervandoor toen zij met haar familie in hun villa in het Britse Surrey verbleef.

Maar ook de poging van Shamsa mislukte. In Cambridge werd ze opgepakt door agenten van de sjeik en vervolgens gedrogeerd naar Dubai gebracht, waar ook zij nog altijd gevangen zit.

Pistolen op bed

Sjeik al-Maktoum zinde ook op wraak tegen prinses Haya Bint Al-Hussain, die een van zijn zes vrouwen was. Prinses Haya besloot in 2019 naar Londen te vluchten, nadat ze had gehoord over de ontvoeringen.

Haya verklaarde tegenover een Britse rechter dat ze daarna twee keer een pistool op haar kussen had gevonden. Ook schreef de sjeik gedichten vol dreigende taal en zou hij hebben gezegd: "Jij en de kinderen zullen nooit veilig zijn in Engeland." De vrouw houdt zich sindsdien schuil in Londen.