Ga naar de inhoud
Drie oplossingen

Rapport: overstap op plantaardig eten kan wereld redden

Protest een dag voor World Vegan Day in het Zuid-Koreaanse Seoul, 31 oktober 2020. Beeld © Getty Images

Er zijn nogal wat mensen die koude rillingen krijgen bij het woord 'veganistisch', maar volgens een nieuw rapport zou een plantaardig dieet wel eens dé manier kunnen zijn om de natuur op aarde te redden.

Het rapport is opgesteld door de Engelse denktank Chatham House, die zich buigt over internationale vraagstukken. Zij schrijven dat de groeiende vraag naar zo goedkoop mogelijk geproduceerd voedsel, ruim 85 procent van alle soorten op aarde met uitsterven bedreigt.

Drie oplossingen

Om de 'destructieve effecten' van industriële landbouw en veehouderij tegen te gaan, noemt het rapport een plantaardig dieet de eerste van drie oplossingen.

In
Lees ook:
In Oost-Nederland wonen (naar verhouding) de meeste vegetariërs

De onderzoekers stellen dat vleesverwerkende bedrijven 80 procent van alle beschikbare agrarische grond gebruiken. En dat terwijl ze maar voorzien in 18 procent van alle geconsumeerde calorieën.

Door het eten van vlees terug te dringen komt er ook ruimte voor de tweede stap: het herstellen van ecosystemen wereldwijd om zo de biodiversiteit te bevorderen.

Bekijk ook: Melk zonder koe? 'Het kan'

01:36
Een uitkomst voor veganisten en goed voor het milieu: echte melk maken zonder koeien voor plantaardige melk en kaas.

Ook de derde oplossing houdt verband met de beschikbare landbouwgrond. Het rapport, dat wordt gesteund door de klimaatcommissie van de VN, pleit voor een organische benadering van landbouw.

Honderden miljarden

Op die manier wordt de grond minder uitgeput. Een nadeel daarvan is wel dat het zo'n 75 procent minder opbrengt dan de huidige manier van industriële manier van grondgebruik.

Een plantaardig dieet zou op die manier ook legio andere problemen (voor een deel) kunnen oplossen. De uitstoot van CO2 wordt flink teruggedrongen, het kan er voor zorgen dat mensen gezonder gaan eten en daardoor mogelijk minder vaak een beroep doen op de gezondheidszorg. Iets wat alles bij elkaar wereldwijd honderden miljarden euro zou kunnen besparen. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update