Moslimlanden

Zij zijn blij dat Biden inreisverbod Trump schrapt: 'Ik kan mijn moeder weer zien'

22 januari 2021 19:03
Negar Mortazavi hoopt haar Iraanse familie snel weer te kunnen zien. Beeld © RTL Nieuws

Vier jaar lang maakte de regering Trump het haast onmogelijk voor mensen uit zeven zogenoemde 'moslimlanden' om naar de VS af te reizen. Op zijn eerste dag wijst President Joe Biden dat besluit naar de prullenbak.

Dat betekent dat, zolang de coronacrisis het toelaat, veel mensen in Amerika weer kunnen uitkijken naar een hereniging met hun familie, zoals Negar Mortazavi in Washington. Ze vluchtte als journalist uit Iran en kon door het inreisverbod haar familie alleen nog maar telefonisch spreken, vertelt ze in onderstaande video.

Geen afscheid kunnen nemen

De eveneens Iraanse Moein Ashagarnejad woont in Californië en heeft zijn moeder sinds Trump werd verkozen niet meer kunnen zien. "Mijn moeder heeft geprobeerd het land binnen te komen, maar kreeg geen visum. Zelfs niet in geval van nood, bijvoorbeeld toen ze haar zus hier in Californië wilde bezoeken. Zij overleed bijna twee maanden geleden. Mijn moeder was ontroostbaar."

Ook Moein vluchtte uit Iran. Zijn leven loopt gevaar als hij zelf terugkeert, vertelt hij. "Ik werk als model, en ben een christen geworden. Dat is in Iran onacceptabel. Ze vermoorden mensen zoals ik."

Moein Ashagarnejad: "Soms heb je gewoon een knuffel van je moeder nodig." Moein Ashagarnejad: "Soms heb je gewoon een knuffel van je moeder nodig."

Nu Biden een streep door het inreisverbod heeft gezet, heeft hij voor het eerst in vier jaar weer hoop. "Het is heel erg moeilijk geweest. Soms heb je gewoon een knuffel van je moeder nodig. Videobellen is niet hetzelfde. Ik vertrouw erop dat mijn moeder straks mag komen, daar ben ik van overtuigd."

Nachtmerries over uitzettingen

Mohamed Asgari, die ook uit Iran komt en sinds 10 jaar in New York woont, zegt terug te kijken op zware jaren onder Trump. Zijn zicht op het Amerikaanse staatsburgerschap leek verder weg dan ooit. "Het proces om een verblijfsvergunning te krijgen kwam knarsend tot stilstand. Ik vroeg een vergunning nog net onder Obama aan. Normaal gesproken duurt het hele proces zo'n twee jaar. Ik ben nu al vijf jaar aan het wachten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden wil direct aantal besluiten Trump terugdraaien

Inreisverbod

Donald Trump kondigde in de tweede week van zijn presidentschap in 2017 een decreet onder de naam 'Executive Order 13769' uit. Dat decreet verbood per direct het reizen naar de VS voor burgers van zeven landen: Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Jemen en Syrië. Omdat al deze landen een overwegend islamitische bevolking hebben, werd al snel gesproken over een 'moslimverbod'.

Het leidde tot chaos op vliegvelden, omdat zelfs mensen met een al afgegeven visum werden geweigerd. Het decreet werd aangevochten in de rechtbanken, maar uiteindelijk hield het hooggerechtshof het inreisverbod in iets gewijzigde vorm overeind. 

Ook voor Asgari gold dat zijn familie onmogelijk nog op bezoek kon komen. Het harde migratiebeleid van Trump hield hem uit zijn slaap. "Ik heb nachtmerries over uitzettingen. Voor de VS komt veiligheid eerst, en zijn mensen uit Iran de laagste prioriteit." Hij hoopt dat onder Biden de relatie tussen de twee landen snel zal verbeteren.

Bekijk ook: Biden wil land verenigen: 'Ik zal er mijn ziel en zaligheid inleggen'

Joe Biden is officieel de 46e president van de Verenigde Staten. Tijdens zijn speech benadrukt hij de waarden van de democratie en roept hij op tot eenheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore