Inauguratie Biden

Zorgen om zwaarbewapende milities Washington: 'Dit is ons recht'

19 januari 2021 19:03 Aangepast: 19 januari 2021 19:55
Leden van de Roanoke County Militia in Richmond. Beeld © Pieter Munnik / RTL Nieuws

Ze zijn haast niet van echte militairen te onderscheiden: Amerikanen die zwaarbewapend en in camouflagekleding over straat lopen. Ze maakten deel uit van de bestorming van het Capitool en bereiden mogelijk nieuwe acties voor tijdens de inauguratie. RTL Nieuws sprak leden tijdens een demonstratie.

Hij draagt een kogelvrij vest, legerkleding en heeft een groot semiautomatisch wapen op zijn borst hangen. Daarboven hangen meerdere kogelmagazijnen. De man, die anoniem wil blijven, is samen met andere leden van de Roanoke County Militia naar een demonstratie gekomen in de stad Richmond, zo'n twee uur rijden vanaf de hoofdstad Washington D.C. "We zijn hier om onze rechten te beschermen", zegt hij terwijl hij wijst naar zijn wapen.

Extreemrechtse groeperingen

Voor het parlementsgebouw van de staat Virginia heeft een mix van verschillende milities zich verzameld. Ook leden van de extreemrechtse Proud Boys zijn aanwezig. Net als de Boogaloo-groepering, te herkennen aan hun Hawaï-bloesjes, die uit is op een nieuwe burgeroorlog (al wordt dat vandaag tegenover de media ontkend). Het draait dit keer vooral om het 'beschermen van het Tweede Amendement', het recht op wapenbezit, zeggen de aanwezigen.

Een lid van de extreme Boogaloo-beweging. Een lid van de extreme Boogaloo-beweging.

Wie je ook spreekt, allemaal zeggen ze dat ze het geweld van 6 januari afkeuren (al zijn militieleden wel degelijk in het parlementsgebouw gezien). Op die dag werd het Capitool in Washington bestormd, in een poging de machtsoverdracht van president Trump naar Joe Biden te blokkeren.

"We geloven niet dat geweld de oplossing is", zegt de zwaarbewapende Trevor. Zijn uitrusting noemt hij een statement. "Omdat de staat deze wapens wil afpakken. Ik wil ze niet gebruiken, maar als het nodig is, dan heb ik ze tot mijn beschikking."

'Infiltreren in veiligheidsapparaat'

Inlichtingendiensten zijn er minder gerust op. In een rapport van de FBI, in handen van The Washington Post, wordt gewaarschuwd voor nieuwe gewelddadige acties, dit keer tijdens de inauguratie.

Extremisten zouden online hebben gezocht naar gevoelige locaties in de stad. Ook zouden groeperingen spreken over hoe ze kunnen infiltreren in het veiligheidsapparaat, om een aanslag van binnenuit te kunnen plegen. Onder meer aanhangers van de QAnon-beweging, die zonder bewijs stelt dat Democraten een kindermisbruiknetwerk in stand houden, bespreken online hoe ze zich als militairen kunnen voordoen.

25.000 soldaten

In Washington zijn intussen bijna 25.000 soldaten van de Nationale Garde aanwezig. Allemaal worden ze extra streng gecontroleerd. Soldaten hebben de opdracht gekregen goed te kijken naar personen in uniform die zich verdacht gedragen. De stad is in de aanloop naar de inauguratie veranderd in een vesting, laat Erik Mouthaan in onderstaande video zien:

Ook de bewoners van Washington nemen voorzorgsmaatregelen. "Ik draag pepperspray sinds alles wat er bij het Capitool is gebeurd", zegt een student op straat. De hoop is dat zulke maatregelen niet nodig zullen zijn. De inlichtingendiensten hebben tot nu toe nog geen concrete dreigingen gemeld.

Trots worden de wapens getoond in Richmond. Trots worden de wapens getoond in Richmond.

In Richmond zegt de man van de Roanoke County Militia de angst in zijn land te betreuren. "Ik ben ook bang om hier te staan, maar we moeten het gesprek blijven aangaan. Daarom ben ik hier." Het wordt volgens hem steeds moeilijker om elkaar te bereiken. Hij vertelt dat hij op meerdere sociale platforms is geblokkeerd, vermoedelijk vanwege extremistische uitingen.

Dat zijn uniform afschrikwekkend werkt, zegt hij wel te begrijpen. Andere aanwezigen op de demonstratie draaien er niet omheen. "Waarom zou dat ons iets uitmaken?", zegt een andere man dreigend. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore