Geen effect immuunsysteem

Doorbraak in onderzoek naar MS: vaccin steeds dichterbij

12 januari 2021 22:50
MS tast de zenuwen van patiënten aan. Beeld © Getty Images

Onderzoekers van het bedrijf BioNTech hebben een vaccin ontwikkeld dat mensen met multiple sclerosis (MS) mogelijk ontzettend kan helpen. In een rapport schrijven ze dat het middel bijvoorbeeld de progressie van de ziekte vertraagt en de ernst van de symptomen vermindert.

Het vaccin is getest op muizen en in een volgend stadium zou het op mensen getest kunnen gaan worden. Science publiceerde het onderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Genezing zenuwziekte MS stap dichterbij: medicijn kan nu gerichter ontwikkeld worden

De onderzoekers zijn vooral blij met het middel omdat het mogelijk geen effect heeft op het immuunsysteem van een patiënt. Bij andere middelen is dat nu wel het geval. Iemand heeft dan minder last van MS, maar is wel kwetsbaarder voor bijvoorbeeld infectieziekten.

Corona

BioNTech werkte met Pfizer samen aan een coronavaccin. Die techniek is ook toegepast voor het MS-vaccin. Multiple sclerosis ontstaat wanneer bepaalde cellen de vettige stof myeline rond de zenuwen aanvalt. Met de eiwitmethode van BioNTech is het voor het eerst gelukt om alleen die schadelijke cellen te neutraliseren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DNA-hack Crispr boekt 'goede resultaten' bij mensen

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore