Zoek op

Daling aantal positieve coronatests nog niet overal zichtbaar, bekijk hier de cijfers in jouw gemeente

12 januari 2021 17:07 Aangepast: 12 januari 2021 17:36
Beeld © RTL Nieuws/ANP

Het aantal positieve coronatests in Nederland is de afgelopen week gedaald, maar deze daling is niet overal terug te zien. Regionaal zijn er grote verschillen. Voor het eerst sinds zes weken is niet Bunschoten dé coronabrandhaard van het land, maar het Limburgse Bergen. Bekijk hier hoe jouw gemeente ervoor staat.

In 251 van de 352 Nederlandse gemeenten was er de afgelopen week sprake van een afname van het aantal positieve coronatests ten opzichte van vorige week. Maar in 95 gemeenten ging het nog niet de goede kant op. Hier nam het aantal positieve tests toe.

Op de kaart hieronder is te zien hoe de nieuw gemelde positieve tests verdeeld zijn over het land. Klik op je eigen gemeente om de cijfers te bekijken en vergelijken.

Het aantal positieve tests per gemeente tussen 6 en 12 januari:

Bijna overal risiconiveau 'zeer ernstig' of 'ernstig'

Ondanks de landelijke daling geldt in een groot deel van de Nederlandse gemeenten nog steeds het hoogste risiconiveau 'zeer ernstig' (218) of 'ernstig' (109). In deze gemeenten zijn de afgelopen week meer dan 250 of meer dan 150 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners gemeld. 25 gemeenten doen het beter, hier geldt het risiconiveau 'zorgelijk'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal ziekenhuisopnames coronapatiënten daalt, maar erg snel gaat het niet

Ook alle veiligheidsregio's vallen nog steeds binnen de risiconiveau's 'ernstig' of 'zeer ernstig'. De veiligheidsregio met naar verhouding de meeste nieuwe positieve coronatests is Limburg-Noord. Hier werden de afgelopen week 466 positieve tests per 100.000 inwoners gemeld.

De regio Amsterdam-Amstelland is het minst hard getroffen. Hier werden 211 nieuwe positieve coronatests per 100.000 inwoners gemeld. Maar geen enkele veiligheidsregio komt in de buurt van het gewenste risiconiveau 'waakzaam'. Dit risiconiveau geldt pas bij minder dan 50 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners per week.

Meeste positieve tests in Bergen

Voor het eerst in zes weken is Bunschoten niet meer de grootste coronabrandhaard van Nederland. Deze week gaat het Limburgse Bergen aan kop. Hier werden 1055 nieuwe positieve coronatests per 100.000 inwoners gemeld. Na Bergen zijn in verhouding de meeste positieve tests gemeld in Nederweert (787), Terschelling (777) en Bunschoten (768).

In totaal werd in 350 gemeenten minimaal één positieve test gemeld. Schiermonnikoog en Vlieland bleven deze week coronavrij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore