Bomaanslagen

Kogels, dynamiet en brand: het Amerikaanse Capitool is vijf keer eerder aangevallen

08 januari 2021 07:15 Aangepast: 08 januari 2021 08:26
De trappen van het Capitool worden woensdag overspoeld door Trump-aanhangers. Beeld © ANP

De bestorming van het Capitool door duizenden boze Trump-aanhangers gaat de geschiedenis in als een aanval op het hart van de Amerikaanse democratie. Dat is niet voor het eerst. Het iconische parlementsgebouw is zeker vijf keer eerder echt doelwit van een aanval geweest. Een keer zelfs door een buitenlandse mogendheid.

Onderstaande foto van het totaal vernielde Capitool is natuurlijk fictie. Gelukkig maar. Het komt uit de hitserie Designated Survivor, waarin het parlement met alle politici erin wordt opgeblazen.

Gelukkig fictie: in de serie Designated Survivor is het Capitool opgeblazen. Gelukkig fictie: in de serie Designated Survivor is het Capitool opgeblazen.

Het beeld is mogelijk wat de mensen achter de aanslagen van 11 september 2001 voor ogen hadden. Naast aanvallen op het WTC in New York en het Pentagon in Washington, zou die dag een vierde toestel naar de Amerikaanse hoofdstad vliegen.

Alom wordt aangenomen dat de kapers van United Airlines, vlucht 93, dat toestel wilden laten neerstorten op het Witte Huis, of het Capitool. Door heldhaftig ingrijpen van de passagiers stortte het ruim 250 kilometer verderop neer, bij Shanksville. Niemand van de 37 passagiers, zeven bemanningsleden en drie kapers overleefde dat.

November 1983

De laatste aanval op het parlementsgebouw die wel slaagde, is alweer enige tijd geleden. Geen stormloop door een boze menigte, maar wel degelijk politiek geweld. 

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw pleegde een radicale organisatie onder de naam Armed Resistance Unit enkele aanslagen op militaire installaties in New York en Washington. Ook het Capitool was doelwit.

De ruiten liggen er uit, na de bomaanslag van 1983 door de Armed Resistance Unit. De ruiten liggen er uit, na de bomaanslag van 1983 door de Armed Resistance Unit.

Op 7 november 1983 liet de groep een zware bom ontploffen in de Senaat, op de tweede verdieping. De schade binnen was groot, maar er vielen geen slachtoffers.

Dat was ook de bedoeling: enkele minuten voor de explosie werd er gewaarschuwd. De groep pleegde de aanslagen uit protest tegen de Amerikaanse inval in Grenada, en de militaire aanwezigheid in Libanon. In 1988 wist de FBI zeven leden van de groep op te pakken. 

Maart 1971

Ook in 1971 was er een bomaanslag vanwege de Amerikaanse militaire aanwezigheid ergens op de wereld. Dit keer in het Aziatische Laos. Een groep extremisten die zich Weather Underground noemde plaatste op 1 maart 1971 een bom in de mannentoilet onder de senaatskamer.

Ook hier werd er gebeld voor het explosief afging en grote schade veroorzaakte. Verschillende leden van de groep werden opgepakt. Maar voor deze aanslag werd niemand veroordeeld.

Ravage in de wc onder de senaat, na de bomaanslag van 1971. Ravage in de wc onder de senaat, na de bomaanslag van 1971.

Maart 1954

Op 1 maart 1954 opende een gewapende groep het vuur vanaf een balkon voor bezoekers in het Huis van Afgevaardigden. Daar was op dat moment een debat over immigratie aan de gang. Vijf parlementsleden raakten gewond, maar ze overleefden het allemaal. Enkele kogelgaten zijn nu nog zichtbaar.

De aanhouding van de aanvallers in 1954. Nationalisten uit Puerto Rico. De aanhouding van de aanvallers in 1954. Nationalisten uit Puerto Rico.

De aanvallers werden opgepakt. Het waren vier nationalisten uit Puerto Rico. Ze zeiden te strijden voor onafhankelijkheid van hun land van de VS. De vier, drie mannen en een vrouw, kregen gevangenisstraffen tot 75 jaar.

President Jimmy Carter liet ze eind jaren zeventig vervroegd vrij. De vier kregen een heldenonthaal in Puerto Rico, dat nog altijd bij de Verenigde Staten hoort.

Juli 1915

De aanval daarvoor vond tijdens de Eerste Wereldoorlog plaats, op 2 juli 1915. Amerika deed aan die oorlog toen nog niet mee. Maar rijke Amerikanen steunden financieel wel de Britse oorlogsmachine. En dat was de Duits-Amerikaanse Erich Münter een doorn in het oog.

Münter liet een koffer met drie staven dynamiet achter in de ontvangstruimte van het Capitool. De explosie veroorzaakte veel schade, maar niemand raakte gewond. 

Schade door de bomaanslag van 1915. Schade door de bomaanslag van 1915.

Dat gebeurde wel toen Münter de volgende dag Jack Morgan, zoon van de bekende bankier JP Morgan, in zijn huis aanviel. Hij schoot hem neer, maar Morgan overleefde het. Zijn butler wist de schutter te overmeesteren.

Münter, een professor Duits aan verschillende Amerikaanse universiteiten, en tegelijkertijd een Duitse spion, pleegde uiteindelijk zelfmoord in gevangenschap.

Twee dagen na zijn dood ontplofte er nog een bom, op het schip de SS Minnehaha, dat naar Engeland zou varen. Münter had dat in een afscheidsbrief aangekondigd. Er vielen geen slachtoffers.

Bekijk ook: Democratie VS balanceerde urenlang op rand afgrond

Volgens veel Amerikanen de jongste aanval op de democratie: Trump-aanhangers bestormen het congres.

Augustus 1812

Een eeuw eerder vindt de grootste aanval op het Capitool plaats. En de enige door een buitenlandse mogendheid. In 1812 was het nog jonge Amerika in oorlog geraakt met Groot-Brittannië. Twee jaar later, in augustus 1814, vielen de Britten de hoofdstad Washington aan. Het Capitool was nog in aanbouw, maar werd door de Britten in brand gestoken. Net als het Witte Huis.

Door de Britten in brandgestoken, maar gered door de regen. Het Capitool in 1814. Door de Britten in brandgestoken, maar gered door de regen. Het Capitool in 1814.

Als door een wonder bleven de gebouwen gespaard. Er barst een enorm noodweer met veel regen los en dat redde het Capitool. Dat werd daarna hersteld en afgebouwd en zal, zoals we nu weten, daarna uitgroeien tot hét symbool van de Amerikaanse democratie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore