Zoek op

Daling positieve testen in 272 gemeenten, situatie in 315 nog altijd zeer ernstig

29 december 2020 16:31 Aangepast: 29 december 2020 16:37
Beeld © ANP/RTL Nieuws

Het aantal nieuwe positieve testen is afgelopen week in 272 gemeenten gedaald ten opzichte van een week terug. Desondanks geldt in 315 van de 355 Nederlandse gemeenten nog altijd het hoogste risiconiveau, 'zeer ernstig'. Bekijk hier de cijfers voor je eigen gemeente.

Het aantal nieuwe positieve coronatesten is landelijk gezien flink lager dan een week terug. Volgens het RIVM zou dat een effect kunnen zijn van de lockdownmaatregelen, maar tegelijkertijd zouden de feestdagen ervoor kunnen hebben gezorgd dat minder mensen zich lieten testen.

Amsterdam: 1000 positieve gevallen minder

Feit is dat de landelijke dalende trend deze week in 272 gemeenten is terug te zien. Zo telde de gemeente Amsterdam maar liefst 1000 positieve testen minder. In Rotterdam en Den Haag waren het er 500 minder.

Ondanks de daling in veel gemeenten geldt voor 315 van de 355 gemeenten nog altijd het hoogste risiconiveau van zeer ernstig. Dit is het geval als in een week tijd meer dan 250 positieve testen per 100.000 inwoners worden gemeld.

Op de kaart hieronder is te zien hoe de nieuw gemelde positieve testen verdeeld zijn over het land. Zoek op je eigen gemeente om de cijfers te bekijken en vergelijken.

Gemelde positieve testen 23-29 december

Opnieuw hoge cijfers Bunschoten

Net als in de voorgaande 3 weken is Bunschoten de gemeente met naar verhouding de meeste nieuwe positieve testen. Van 271 inwoners is vorige week een positieve test gemeld. Dat zijn er 1239 per 100.000.

Het betekent dat 1,2 procent van de inwoners positief testte in een week tijd. Ook in Barneveld, Twenterand en Weert was meer dan 1 procent van de bevolking positief vorige week.

Vlieland coronavrij

De enige gemeente die afgelopen week coronavrij is gebleven, is Vlieland. Daar waren vorige week nog 2 positieve testen gemeld.

Van de gemeenten die niet onder risiconiveau ernstig vallen, ligt het merendeel in het noorden van het land. Desondanks geldt nog altijd voor alle veiligheidsregio's, ook die in het noorden van het land, het risiconiveau zeer ernstig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore