Ga naar de inhoud
Agent in de val gelokt

Navalny ontlokt bekentenis over eigen vergiftiging: 'Het zat in de onderbroek'

Aleksej Navalny in gesprek met de FSB-agent. Beeld © Navalny

Een ontboezeming van een Russische geheim agent maakt duidelijk hoe oppositieleider Aleksej Navalny deze zomer is vergiftigd. In een telefoongesprek vertelt de man dat het zenuwgif novitsjok in de onderbroek van Navalny zat. Wat de agent niet weet, is dat hij zijn bekentenis direct aan Navalny doet.

De bekentenis komt van Konstantin Koedrjavtsev, een agent van de Russische geheime dienst FSB. Koedrjavtsev en zijn team van gifexperts kwamen vorige week in beeld, nadat CNN en onderzoekscollectief Bellingcat hen na uitgebreid onderzoek identificeerden als verantwoordelijken voor de aanval.

Navalny, die geldt als de belangrijkste politieke tegenstander van president Poetin, belde ze een voor een op en vertelde dan wie hij was, waarna direct werd opgehangen. Voor het gesprek met Koedrjavtsev gooide zijn team het over een andere boeg. Navalny deed zich dit keer voor als medewerker van de Russische Nationale Veiligheidsraad, en hij regelde dat aan de andere kant van de lijn het telefoonnummer van de FSB te zien was.

In de val gelokt

De truc werkte, Koedrjavtsev hapte toe. En zo sprak Navalny liefst drie kwartier met de man die hem wilde vergiftigen. De agent werd onder druk gezet in de hoop dat hij details vrijgaf. "Waarom kon het zo misgaan?", vroeg Navalny hem. Hij legde de agent voor dat de Veiligheidsraad direct opheldering eiste.

Het gesprek gaat over de manier waarop Navalny is vergiftigd. Het extreem giftige novitsjok zat volgens Koedrjavtsev in de 'onderbroek' van Navalny. "Het zat in de binnenkant, bij het kruis", antwoordde de agent. Door zweet zou het middel snel in het lichaam worden opgenomen.

Navalny werd vervolgens ernstig ziek tijdens een vlucht vanuit het Siberische Tomsk naar Moskou. Het vliegtuig maakte kort daarna een noodlanding in Omsk en Navalny werd met spoed naar een lokaal ziekenhuis gebracht. Daarna kon hij terecht in een ziekenhuis in Berlijn, waar Duitse artsen vaststelden dat het inderdaad om een vergiftiging met novitsjok ging. 

'Navalny maakt clowns van deze agenten'

"Het schokt de Russen hoe de geheime dienst hier te werk is gegaan", zegt Rusland-correspondent Eva Hartog. "Dat ze inderdaad betrokken blijken te zijn bij de vergiftiging, maar ook dat ze daarbij zulke fouten hebben begaan, waardoor Bellingcat hen op het spoor is gekomen. Dat zorgt voor een groot gevoel van schaamte. Navalny maakt een soort clowns van deze agenten. Dat past ook bij zijn tactiek, hij drijft de spot met president Poetin en zijn handlangers. De bedoeling is om ze te vernederen en ze van hun voetstuk af te trappen."

Noodstop cruciaal 

De noodstop redde Navalny zijn leven, gaf ook Koedrjavtsev toe. "We hadden dit niet verwacht. Ik weet zeker dat alles misging. Als het vliegtuig niet was geland dan was het resultaat anders geweest", zei hij. Volgens de agent was zelfs een extra grote dosis gebruikt.

CNN-verslaggever Clarissa Ward bezocht in Rusland eerder het huis van een andere verdachte.

Na de aanval had Koedrjavtsev de taak om de sporen te wissen. Zo kregen de agenten de kleding van Navalny in handen. Er waren 'geen verrassingen' meer, antwoordde Koedrjavtsev. "Daarom zijn we er meerdere keren naar toe gegaan."

Bekijk ook: Navalny over novitsjok: 'Alsof het leven uit je wordt gezogen'

02:22
De Russische oppositieleider vertelt over de vergiftiging met het zenuwgif novitsjok ('doet absoluut geen pijn'), de dader ('Poetin') en hij maakt grapjes over zijn revalidatie.