Ga naar de inhoud
Crisisoverleg

Vrees voor lege schappen in Groot-Brittannië nu grenzen dicht zijn

Londenaren gooien hun kar vol met boodschappen. Beeld © ANP

Zien de Britten straks lege schappen in de supermarkt? De zorgen nemen toe nu het land geïsoleerd is geraakt vanwege het muterende coronavirus. Premier Johnson voert vanochtend crisisoverleg met zijn kabinet.

Britse transportbedrijven hebben het over 'een ramp'. Er zijn al lange files voor de havens van Kent en Dover, na het besluit van Frankrijk om sinds middernacht alle Britse passagiers voor zeker 48 uur te weren.

In de Britse havens was het de afgelopen weken al flink drukker dan normaal, vanwege de brexit-overgangsperiode die op 1 januari verstrijkt. Het ging de laatste tijd in Dover om zo'n 10.000 vrachtwagens per dag. Frankrijk staat nu enkel Britse goederen toe als die zonder begeleiding worden vervoerd, die vervolgens moeten worden overgenomen door een transportbedrijf op het vasteland. Er wordt, ook in Europa, met spoed gezocht naar een betere oplossing. 

Zorgen om aanvoer levensmiddelen

Andersom kunnen goederen, zoals levensmiddelen, nog wel naar Groot-Brittannië, maar de vrees is dat de aanvoer ernstig zal afnemen. Chauffeurs weten niet zeker of ze na hun reis weer kunnen terugkeren naar het vasteland. Transport en Logistiek Nederland raadt chauffeurs aan om de actuele informatie goed te volgen.

Groot-Brittannië
Lees ook:
Groot-Brittannië afgesloten van wereld, chaos in havens verwacht

Premier Johnson voert deze ochtend een ingelast crisisoverleg over de 'stabiele toestroom van vracht in en uit Groot-Brittannië'. De Britse minister van Transport alarmeerde gisteren al voor serieuze gevolgen.

Het gaat met name om de toevoer van versproducten, zoals groente en fruit. Supermarkt Sainsbury's waarschuwt voor tekorten aan sla, bloemkool, broccoli en citrusfruit maar stelt ook dat veel producten voldoende voorradig zijn, ook voor de komende drukke kerstperiode.

'Niemand die het weet'

Tesco, de grootste Britse retailer, waarschuwt eveneens voor serieuze problemen als de Franse blokkade langer dan 48 uur duurt. Topman John Allen stelt tegenover The Times dat veel onduidelijk is. "Er is nu eigenlijk niemand die het echt weet, en dan staat natuurlijk ook brexit voor de deur, wat voor nog meer vragen zorgt."

De vrees voor lege schappen leeft ook bij de Britse consument. Correspondent Anne Saenen in Londen ziet inmiddels al lange rijen voor de supermarkten.

Ook de leveringen van het Pfizer-vaccin naar Groot-Brittannië staan onder druk. Wel is zeker dat bij grote chaos de doses altijd vanuit België per vliegtuig kunnen worden vervoerd. Het Britse leger kon al eventueel bijspringen, in het geval dat de brexit-onderhandelingen tot niets zouden uitlopen.