Zoek op

Bijna overal meer besmettingen: zoek jouw gemeente

15 december 2020 16:40 Aangepast: 15 december 2020 18:46
Beeld © ANP/RTL Nieuws

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen week opnieuw gestegen. Deze stijging is bijna overal in het land terug te zien. Relatief de meeste nieuwe besmettingen zijn de afgelopen week gemeld in de plaats Bunschoten. Bekijk hier hoe jouw gemeente ervoor staat.

RTL Nieuws heeft de cijfers van het RIVM over de afgelopen week per gemeente op een rij gezet. Hieruit blijkt dat bijna overal in Nederland het aantal besmettingen is gestegen. In 306 van de 355 Nederlandse gemeenten was de afgelopen week sprake van een toename van het aantal coronabesmettingen ten opzichte van vorige week. 

Op de kaart hieronder is te zien hoe de nieuw gemelde positieve testen verdeeld zijn over het land. Klik op je eigen gemeente om de cijfers te bekijken en vergelijken.

9 - 15 december

Brandhaard Bunschoten

Met 1262 besmettingen per 100.000 inwoners is Bunschoten deze week, net als vorige week, de grootste brandhaard van Nederland. Naar verhouding zijn hier afgelopen week de meeste besmettingen gemeld. Na Bunschoten volgen de gemeenten Woudenberg (1190), Rhenen (944) en Scherpenzeel (931).

Amsterdam is de gemeente met absoluut gezien de meeste nieuwe besmettingen. Hier werden afgelopen week 2661 nieuwe besmettingen gemeld. Na Amsterdam waren er in Rotterdam (1727) en Den Haag (1446) absoluut gezien de meeste besmettingen.

In totaal steeg het aantal nieuwe besmettingen in 354 van de 355 gemeenten. In deze gemeenten werd de afgelopen week minimaal één nieuwe besmetting vastgesteld. Alleen Vlieland bleef coronavrij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnames op intensive cares en verpleegafdelingen afgelopen week flink toegenomen

Stijging in alle veiligheidsregio’s

Net zoals vorige week zien we de stijging ook terug in de cijfers van de verschillende veiligheidsregio's. In alle 25 veiligheidsregio’s is afgelopen week het aantal positieve testen gestegen. Bijna alle regio’s vallen nu binnen het risiconiveau ‘zeer ernstig’. Dit risiconiveau geldt als er meer dan 250 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners per week worden gemeld.  

De minste besmettingen werden gemeld in regio Fryslân. Hier werden de afgelopen week 185 nieuwe besmettingen per 100.00 inwoners gemeld. Het kabinet wil graag terug naar het niveau 'waakzaam'. Dit risiconiveau geldt pas bij minder dan 50 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners per week. Op dit moment zit nog geen enkele veiligheidsregio in de buurt van deze grens.

Landelijk gezien is het aantal afgenomen testen deze week ook gestegen. Sinds 1 december kunnen namelijk ook mensen zonder klachten zich laten testen. Dit kan een van de redenen zijn dat het aantal besmettingen stijgt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore