Buitenlandse invloed

Kamer wil hardere aanpak spionage: '4 jaar cel en registratieplicht'

12 december 2020 15:29
Het hoofdkantoor van de AIVD in Zoetermeer. Beeld © ANP

Regeringspartijen in de Tweede Kamer willen dat spionage veel harder wordt aangepakt. Zo pleit de VVD voor ten minste 4 jaar celstraf en wil D66 een register van buitenlandse agenten. Het gaat dan om buitenlandse beïnvloeding en spionage, zoals het Russische spionnennetwerk dat de AIVD deze week onthulde.

Donderdag liet de AIVD weten dat spionnen vanuit de Russische ambassade op zoek waren naar geheimen bij onderwijsinstellingen en hightech-bedrijven. De diplomaten zijn uitgezet. Maar wie spioneert of helpt, is nu niet strafbaar. En daar moet verandering in komen, vindt de VVD.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Geheime dienst AIVD rolt Russisch spionagenetwerk op in Nederland

"Je ziet dat conflicten steeds minder op het slagveld worden uitgevochten en steeds vaker digitaal en online, en dus ook via spionage", zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden.

"Wie 'in vreemde krijgsdienst treedt', voor een vreemd leger gaat werken, is strafbaar. Maar voor een vreemde spionagedienst is het niet strafbaar." Voorbeelden zijn volgens Van Wijngaarden 'China dat hier bedrijfsgeheimen probeert te stelen en Rusland dat twijfel probeert te zaaien over MH17'.

Strafbaarstelling onderzoeken

Minister Ollongren kondigde al om een strafbaarstelling te onderzoeken, want dat is ook een grote wens van de AIVD. Het moet om minimaal 4 jaar cel gaan, vindt de VVD. "Bij een celstraf van 4 jaar is ook voorlopige hechtenis mogelijk en kun je voorkomen dat mensen vluchten", aldus Van Wijngaarden. Het VVD-voorstel krijgt steun van D66.

Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Jeroen van Wijngaarden (VVD). Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Jeroen van Wijngaarden (VVD).

Registratieplicht

Daarnaast pleiten regeringspartijen VVD en D66 voor een registratieplicht, vergelijkbaar met de Verenigde Staten. Daar geldt de 'Foreign Agents Registration Act'. Wie geld aanneemt van een buitenlandse dienst, moet dat melden. Wie dat niet meldt, is strafbaar.

"Het is heel belangrijk dat we Nederland veilig houden vrij van inmenging van buitenlandse mogendheden", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Nu zijn er Nederlanders in dienst of gefinancierd door een buitenlandse dienst die onze debatten of politieke besluiten proberen te beïnvloeden, zonder dat wij dat weten. Dat moet stoppen."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Bellingcat: Nederlander die twijfel zaait over MH17 aangestuurd vanuit Rusland

MH17-blogger

Vorige maand meldde onderzoekscollectief Bellingcat dat een Nederlandse blogger nauwe banden heeft met de Russische militaire geheime dienst, de GROe. De blogger verspreidt voornamelijk berichten die Rusland vrijpleiten. Volgens Bellingcat kreeg de blogger via de Russen vertrouwelijke informatie uit het MH17-onderzoek en werden publicaties van de blogger vooraf met de Russische geheime dienst gedeeld.

Het onderzoek rond de blogger is voor Sjoerdsma de aanleiding het kabinet te vragen om een registratieplicht. "Een Nederlander die zich voordoet als journalist, maar waarschijnlijk in opdracht van een Russische geheime dienst het MH17-proces probeert te frustreren: ik wil dat dat ophoudt, door mensen als hij zich te laten registreren als handlanger van een buitenlandse mogendheid", zegt het D66-Kamerlid.

In het laatste jaarverslag van de AIVD worden met name Rusland, China en Iran genoemd als landen die veel spioneren in ons land.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore