Onderzoek belastingfraude

Opnieuw bezorgt Hunter zijn vader Joe Biden problemen

12 december 2020 09:49
Hunter en Joe Biden, de zoon en de vader. Beeld © Getty Images

Het begin van het presidentschap van Joe Biden wordt al niet makkelijk, met de coronapandemie, een economische crisis en een totaal verdeeld land. Maar daar komt nu nog een probleem bij: zoon Hunter. "Want het is natuurlijk geen goed begin voor een nieuwe president als je zoon wordt onderzocht vanwege belastingfraude."

Dat zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Als er inderdaad voor tonnen aan belasting is verzuimd te betalen, zoals de New York Times schrijft, dan is dat niet oké. Dat is een grote zaak in Amerika, daarvoor kun je de gevangenis ingaan."

Problemen

Zover is het nog niet, maar Amerikaanse media zeggen dat de perikelen rondom Hunter Biden het begin van het presidentschap van zijn vader flink kunnen overschaduwen. Het zal hem ongetwijfeld afleiden van zijn werk als startend president en als hij niet oppast, kan het hem ook in grote politieke problemen brengen.

Joe en Jill Biden, en zoon Hunter. Na de overwinningstoespraak van Joe Biden in Wilmington. Joe en Jill Biden, en zoon Hunter. Na de overwinningstoespraak van Joe Biden in Wilmington.

Erik Mouthaan: "Joe Biden zal als president moeten zorgen dat er geen enkele schijn van belangenverstrengeling is. Dat hij zich niet bemoeit met het onderzoek naar zijn zoon. Er wordt zeker gekeken wie hij als minister van Justitie gaat benoemen. Is dat iemand met wie hij een band heeft? Iemand die misschien onder druk gezet kan worden om de zaak te beïnvloeden? Dat speelt allemaal mee."

Republikeinen

De Republikeinen slijpen de messen, zegt Mouthaan. "Ze zijn vastbesloten het presidentschap van Biden zoveel mogelijk te verzwakken, en hier ligt een kans. Er gaan zelfs al stemmen op een speciaal onafhankelijk aanklager op de zaak te zetten. Als die gaat wroeten in iemands verleden kan er van alles boven komen. Dat zag je destijds bij Bill Clinton gebeuren."

Hunter Biden zegt op legale en passende manier gehandeld te hebben. Hunter Biden zegt op legale en passende manier gehandeld te hebben.

In een verklaring heeft Hunter Biden deze week bekendgemaakt dat justitie in zijn thuisstaat Delaware onderzoek doet naar mogelijk door hem gepleegde belastingfraude. Het onderzoek is in 2018 begonnen, en zou zich onder meer richten op zakentransacties die Hunter Biden in China heeft gedaan. Zijn vader was toen vicepresident, onder Obama.

Verklaring

De 50-jarige Hunter Biden ontkent fout te zitten. "Ik neem dit zeer serieus, maar ik ben ervan overtuigd dat een professioneel en objectief onderzoek zal aantonen dat ik mijn zaken op een legale en passende manier heb afgehandeld", zegt hij in een verklaring.

Het team van aankomend president Joe Biden heeft als reactie laten weten dat hij 'zeer trots is op zijn zoon, die heeft gestreden tegen moeilijke uitdagingen, onder meer de gemene persoonlijke aanvallen van afgelopen maanden'.

2013, Peking. Hunter vergezelt zijn vader, de vice-president, in China. 2013, Peking. Hunter vergezelt zijn vader, de vice-president, in China.

De zoon van Joe Biden lag tijdens de presidentscampagne zwaar onder vuur. President Trump beschuldigde de Bidens herhaaldelijk van corruptie. Dat is onderzocht door een senaatscommissie maar nooit bewezen. Vast staat wel dat zoon Biden in de raad van toezicht bij een gasmaatschappij in Oekraïne 50.000 dollar per maand kreeg, en in China bemiddelde bij grote zakendeals.

Erik Mouthaan: "Tijdens de verkiezingscampagnes wist Joe Biden dit klein te houden, er niet te veel op te reageren. En voor veel kiezers speelde Hunters verleden uiteindelijk geen grote rol. En de andere groep kiezers denkt sowieso dat Joe Biden de verkiezingen heeft gestolen, dus die zullen hem ook nu niet geloven."

President Trump heeft ook gereageerd op het nieuws van het onderzoek naar Hunter Biden. "Waarom is dit niet voor de verkiezingen bekend geworden?", zegt hij in een tweet.

Erik Mouthaan: "De vraag komende tijd is of Joe Biden afstand kan blijven houden tot de zaak. Zijn team zal hem proberen te instrueren dat te doen, maar hij is nou eenmaal een emotionele man. Hij heeft een zoon verloren, Beau, en Hunter heeft problemen met drugs en geld. Zijn familie gaat hem aan het hart en hij komt voor ze op.”

Het onderzoek loopt. Het is het ministerie van Justitie onder Trump dat komende weken misschien zal bepalen of er een zaak is tegen Hunter Biden. Als dat het geval is, dan betekent dat nog meer kopzorgen voor de nieuwe president Joe Biden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore