Nieuw onderzoek

'Gewicht spullen voor mensen nu zwaarder dan alle levende natuur'

09 december 2020 22:26 Aangepast: 09 december 2020 23:01
Beeld © Getty Images

Alles wat door mensen gemaakt is, weegt inmiddels zwaarder dan alle natuur op aarde. Onderzoekers van het Weizmann Institute of Science in het Israëlische Rehovot komen tot die conclusie.

Als voorbeeld geven ze onder andere dat de hoeveelheid plastic in de wereld bij elkaar meer weegt dan het gewicht van alle zee- en landdieren.

Complete levende biomassa

De productie voor menselijke consumptie en stedelijke ontwikkeling heeft volgens de onderzoekers de afgelopen 20 jaar zo'n vaart gemaakt, dat we nu op een punt zijn waar het de complete levende biomassa overstijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Rijkste 1% stoot dubbel zoveel CO2 uit als armste 50% wereld'

Volgens het onderzoek, dat in Nature is gepubliceerd, wordt er voor één mens per week diens gewicht in consumptiematerialen geproduceerd. Je moet dan denken aan: beton, bakstenen, asfalt en dus ook plastic.

Antropogene massa

Het team geleid keek naar de periode van 1900 tot nu. Voor hun berekeningen gebruikten ze de zogenoemde antropogene massa; dat is het gewicht van objecten die door mensen zijn gemaakt. Afval valt daar niet onder. Het overgrote deel van de totale biomassa bestaat uit planten en struiken.

Bekijk ook: Groenland wordt steeds groener en dat is slecht nieuws

De sneeuw in Groenland blijft maar smelten en de ijskappen breken af. Volgens nieuw onderzoek is de natuurlijke balans onomkeerbaar aangetast.

Aan het begin van de 20ste eeuw was de antropogene massa 3 procent van de biomassa. In 2020 was het totale gewicht van materialen voor menselijk gebruik toegenomen met een massa die vergelijkbaar is met wat 109 miljard Eiffeltorens bij elkaar wegen.

In 2040

Als de menselijke productie met dezelfde vaart blijft stijgen als de afgelopen 120 jaar verdriedubbelt dat gewicht in 2040. 

De onderzoekers scharen zich met het onderzoek bij de groep wetenschappers die onze huidige periode als officiële naam Anthropoceen wil geven.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore