Ga naar de inhoud
'Nog volop discussie in het kabinet'

Notitie Economische Zaken: opening horeca leidt tot minder besmettingen

Beeld © ANP

Opening van restaurants zal het aantal besmettingen met corona eerder doen dalen dan stijgen. Dat staat in een analyse van de coronacijfers van het RIVM die is gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en die de politieke redactie van RTL Nieuws heeft ingezien.

De notitie wordt vandaag door minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) ingebracht in de kabinetsvergadering over de aanpak van corona. Tijdens het Catshuisberaad van afgelopen zondag is hen gevraagd deze analyse te maken.

Achter de schermen valt te horen dat deze berekeningen van EZK bedoeld zijn voor het nieuwe jaar, maar volgens ingewijden blijven sommige bewindslieden hopen dat er toch iets mogelijk is met de horeca in de kerstvakantie.

Notitie

In de analyse staat dat op 14 oktober meerdere maatregelen zijn genomen. Het reproductiegetal (de r-waarde, het gemiddelde aantal mensen dat wordt besmet door iemand met corona) was toen 1.08. Na die maatregelen daalde de r-waarde tot 0.82. Maar op 13 november blijkt de r-waarde te zijn gestegen naar 1.04.

Deel
Lees ook:
Deel horeca dreigt met ongehoorzaamheid: deuren open vanaf 17 januari

Daaruit concluderen de bewindslieden dat 'met een dichte horeca het r-getal weer wat oploopt, wat suggereert dat de invloed van de horeca op het r-getal zeer klein is en dat de daling en stijging sinds 14 oktober anders verklaard moet worden'.

Vervolgens stelt de analyse dat thuisbezoek van familie, vrienden en kennissen momenteel een belangrijke besmettingsbron is. Volgens het RIVM komt 20 procent van het totale aantal besmettingen uit de thuissituatie. Restaurants hadden ook voor de algehele horecasluiting slechts een beperkt aandeel in het aantal besmettingen.

Discussie in kabinet 

"Deze notitie laat zien dat ook in het kabinet de discussie over de horeca volop wordt gevoerd", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Je hoort frustratie over de eindeloze horecasluiting. Dit wordt vanmiddag bediscussieerd in het kabinet. De vraag is of Rutte en De Jonge vanavond op de een of andere manier iets van perspectief kunnen geven aan de horeca: misschien een concrete datum of een concreet besmettingsniveau waarop de horeca wel open kan."

Openen met kerst veilig

In de week voor de algehele sluiting (6 tot en met 13 november) kwamen er 130 besmettingen uit de horeca. Daarvan betrof 27 procent besmettingen in een restaurant. In dezelfde week werden 1046 personen besmet na bezoek aan kennissen, familie en vrienden.

In de notitie staat dat de sluiting van de horeca lijkt te hebben geleid tot veel meer bezoek bij mensen thuis. Het RIVM rapporteert in het beeld tot 1 december dat het aantal besmettingen in de thuissituatie is verdriedubbeld tot 3261 personen.

Meer
Lees ook:
Meer coronabesmettingen ondanks maatregelen, hoe zit dat?

En daaruit trekken Wiebes en Keijzer de conclusie dat coronabesmettingen niet aan één sector te koppelen zijn maar aan het plaatsvinden van onveilige contactmomenten. En dus zou het openen van de restaurant met kerst veilig kunnen zijn.

Versoepeling

"Heropening van de gecontroleerde omgeving van de eetgelegenheden en restaurants zal het onveilige thuisbezoek flink doen beperken. Door middel van strikte voorwaarden en protocollen zal heropening van eetgelegenheden geen negatief effect hebben op de r-waarde. Bovenstaande argumentatie laat zelfs zien dat het goed denkbaar is dat de r-waarde zal dalen."

Met deze analyse hopen Wiebes en Keijzer hun collega's premier Rutte en vicepremier De Jonge te overtuigen van het nut en de noodzaak van een versoepeling van de coronamaatregelen voor de horeca. Tot nu toe verzetten die zich met hand en tand tegen versoepeling omdat dat tot een stijging van het aantal besmettingen zou leiden. Een versoepeling ligt gevoelig, want de cijfers zijn nog te slecht. Versoepelen kan pas als de dagelijkse ic-opnames rond de tien liggen, terwijl dat nu nog het dubbele is, zo valt te horen.

Openbaar maken

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat de notitie openbaar wordt gemaakt door het kabinet. Hij twittert: "De horeca wordt kei- en keihard geraakt. Nu blijkt uit een gelekte notitie dat het sluiten van de horeca misschien wel slechter uitpakt voor de besmettingen dan openhouden. Ik wil dat deze notitie onmiddellijk met de Kamer wordt gedeeld."