Zoek op:

Zoveel mensen testten er tijdens de tweede golf in jouw gemeente positief op corona

05 december 2020 10:05 Aangepast: 05 december 2020 10:06
Beeld © ANP/RTL Nieuws

Tijdens de tweede coronagolf heeft het coronavirus in Bunschoten, Urk en Tubbergen harder toegeslagen dan in veel andere gemeenten. In Bunschoten testten de afgelopen twee maanden 1 op de 21 mensen positief op het coronavirus. Bekijk hier hoe jouw gemeente ervoor staat.

RTL Nieuws heeft de cijfers van het RIVM over de afgelopen twee maanden per gemeente op een rij gezet. Tussen 1 oktober en 1 december vonden in verhouding de meeste besmettingen plaats in de gemeente Bunschoten.

In Bunschoten is 4,9 procent van de inwoners de afgelopen twee maanden positief getest op het coronavirus. Dit betekent dat hier 1 op de 21 inwoners besmet is geraakt. Dat staat gelijk aan meerdere besmettingen per straat, school of kerk. Na Bunschoten raakte in Urk (4,8 procent) en Tubbergen (4,6 procent) de meeste inwoners besmet.

Op de kaart hieronder is per gemeente het percentage inwoners dat de afgelopen twee maanden positief is getest te zien. Klik op je eigen gemeente om de cijfers te bekijken en vergelijken

1 oktober - 1 december

Grote gezinnen en sterke familiebanden

Hoe kan het nou dat juist deze regio’s zo hoog scoren? Er kunnen veel verschillen factoren meespelen. Een van deze factoren kan de gezinsgrootte zijn. Wat opvalt is dat in zowel Bunschoten, Urk en Tubbergen de huishoudgrootte groter is dan gemiddeld. Uit de wekelijkse epidemiologische rapporten van het RIVM blijkt dat veel besmettingen, waarvan een bron bekend is, thuis plaatsvinden. De kans dat meer mensen tegelijk besmet raken is groter bij grote gezinnen dan bij kleine gezinnen.

Op de kaart is te zien dat een deel van de gemeenten in de regio Twente rood kleuren. "Dit valt op sociaal-cultureel vlak deels te verklaren door de sterke familiebanden. Ook zijn hier in Twente in vergelijking met de rest van Nederland veel meer mensen lid van een vereniging", licht Gert-Jan Hospers, Twente-kenner en hoogleraar Stad en Regio aan de Radboud Universiteit, toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Mensen voorzichtiger en eenzamer door tweede coronagolf'

Traditiegetrouw

Twentenaren zijn volgens Hospers gezagsgetrouw en nemen de ziekte heel serieus. "Het is niet zo dat in Twente de mentaliteit van 'het zal zo'n vaart niet lopen' speelt. Het is veel meer dat ze vasthouden aan bepaalde tradities. Mensen zijn gewend om bij elkaar te komen. Ook al gaan ze nu minder bij elkaar op bezoek, dan is het nog steeds meer dan in de rest van Nederland." 

Daarnaast zijn de mensen in Twente heel erg gebonden aan de streek. "Mensen werken veel binnen de regio waar zij wonen. Een andere economische verklaring is dat thuis werken in deze regio niet altijd kan. In Twente hebben we flink wat maakindustrie en productiebedrijven. Bij die bedrijven is het soms toch net wat lastiger om anderhalve meter afstand te houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote verschillen in coronabesmettingen per gemeente: daling niet overal zichtbaar

Hospers vertelt dat er een interessante parallel te trekken is met de culturele minderheidsgroepen in grote steden. "Ook deze groepen bewegen zich in een relatief klein gebied, hebben sterke familiebanden, zoeken elkaar op en doen werk dat niet altijd vanuit huis kan."

Noaberschap

De woordvoerder van gemeente Tubbergen herkent de samenhorigheid die Hospers omschrijft. "In Tubbergen heerst altijd al een gevoel van verwantschap en omkijken naar elkaar: Noaberschap noemen we dat hier. Dat is ook in deze coronatijd zo gebleven." Maar de woordvoerder benadrukt ook dat de inwoners van Tubbergen hun verantwoordelijkheid nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore