Ga naar de inhoud
Meer vrijheid

Deze versoepelingen voor de feestdagen laat het kabinet onderzoeken

Premier Rutte en minister De Jonge tijdens een eerdere corona-persconferentie. Beeld © ANP

Het kabinet heeft advies gevraagd aan de experts van het OMT over een aantal specifieke versoepelingen tijdens Kerstmis en oud en nieuw. Zo wordt gekeken naar een grotere groepsgrootte, een beperkte opening van de restaurants (de zogeheten 'droge horeca') en het eerder sluiten van scholen. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

De bronnen benadrukken dat dit gaat over 'mogelijke versoepelingen'. Pas als het OMT-advies is ontvangen, wordt gekeken welke versoepelingen eventueel kunnen doorgaan. Het is geen totaalpakket, zo valt te horen, maar eerder een keuzemenu met verschillende opties. Zet de daling niet door of stijgt het aantal besmettingen toch weer, dan zijn er geen versoepelingen mogelijk. 

Het Outbreak Management Team (OMT) is de belangrijkste adviseur van het kabinet in de aanpak van de coronapandemie. Vrijdag komen de experts bij elkaar om een nieuw advies te geven aan het kabinet in de aanloop naar dinsdag, als premier Rutte en minister De Jonge opnieuw een corona-persconferentie houden.

Grotere groepsgrootte

Het kabinet vraagt advies of de groepsgrootte met kerst tijdelijk verruimd kan worden. Het voorstel is om de toegestane groepsgrootte tijdelijk te verruimen van drie naar zes personen.

Daarnaast wordt gekeken of het maximumaantal personen in bijvoorbeeld theaters, bioscopen, musea verhoogd kan worden naar 100. Op dit moment geldt daar nog een maximum van 30 personen.

Belangrijk
Lees meer:
Belangrijk advies aan kabinet over coronavaccin: 60-plussers en zieken eerst

Beperkte horecaopening

Daarnaast wordt bekeken of een zeer beperkte horecaopening tijdens de feestdagen mogelijk is. Het gaat dan om restaurants en andere 'droge' horeca. Daar zullen dan beperkingen gelden, zoals strikte coronaregels en een beperking van de alcoholverkoop.

Er circuleren verschillende data-opties, zoals een opening vanaf 15 december, vanaf 24 december of alleen met kerst en oud en nieuw. Het OMT reageerde vorige week al afwijzend op heropening van de restaurants vanaf half december. Toch vraagt het kabinet het nu weer opnieuw. Dit dient ter onderbouwing van eventuele besluitvorming, zegt een ingewijde.

Scholen week eerder dicht?

Het kabinet laat de experts verschillende scenario's bekijken over hoe de versoepeling met feestdagen wordt vormgegeven. Een andere optie waarover advies wordt gevraagd, is de kerstvakantie te vervroegen met een week. "Elke versoepeling betekent plussen en minnen", zegt een betrokkene. Dilemma voor het kabinet is dat scholieren in deze variant de prijs betalen voor de kerstversoepelingen.

Al eerder liet het OMT weten te gaan onderzoeken of de kerstvakantie een week moet worden verlengd om het aantal besmettingen verder te laten dalen.

Advies
Zie ook:
Advies OMT: geen versoepelingen in december, mogelijk langere kerstvakantie