Zoek op

Grote verschillen in coronabesmettingen per gemeente: daling niet overal zichtbaar

01 december 2020 15:48 Aangepast: 01 december 2020 15:58
Beeld © ANP/RTL Nieuws

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen week licht gedaald. Er zijn 33.949 nieuwe coronagevallen gemeld. Deze daling is nog niet overal terug te zien, regionaal zijn er grote verschillen. Bekijk hier hoe jouw gemeente ervoor staat.

Ondanks de landelijke daling was er de afgelopen week in 132 van de 355 Nederlandse gemeenten sprake een toename van het aantal coronabesmettingen ten opzichte van vorige week. Maar in een groot deel van de gemeenten gaat het wel de goede kant op. In 214 gemeenten werden er de afgelopen week minder coronabesmettingen gemeld dan een week eerder. Dit is meer dan vorige week, toen daalde in 163 gemeenten het aantal besmettingen.

Op de kaart hieronder is te zien hoe de nieuw gemelde positieve testen verdeeld zijn over het land. Klik op je eigen gemeente om de cijfers te bekijken en vergelijken.

25 november – 1 december

 

Coronabrandhaard in Urk

In totaal steeg het aantal nieuwe besmettingen in 352 gemeenten. In deze gemeenten werd de afgelopen week minimaal één nieuwe besmetting vastgesteld.

Met 1346 besmettingen per 100.000 inwoners zijn deze week weer veruit de meeste besmettingen gemeld in Urk. Na Urk volgen de gemeenten Bunschoten (709), Altena (499) en Veenendaal (436)

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM: aantal gemelde coronabesmettingen afgelopen week licht gedaald

Minste besmettingen in Noord-Nederland

Als we inzoomen op de verschillende veiligheidsregio's zien we ook hier regionale verschillen. In de meest noordelijke regio’s van ons land zijn, net zoals vorige week, deze week de minste besmettingen gemeld. De regio met naar verhouding het laagste aantal nieuwe besmettingen is Friesland. Hier werden de afgelopen week 103 nieuw besmettingen per 100.000 inwoners gemeld.

In 3 van de 25 veiligheidsregio's die Nederland telt was er sprake van een stijging. In de regio's Kennemerland, Limburg-Zuid en IJsselland zijn deze week meer besmettingen dan vorige week. Dit is minder dan vorige week toen ging het nog om 11 regio’s waar het aantal besmettingen steeg.

Besmettingen per veiligheidsregio

De veiligheidsregio’s zijn in verschillende risiconiveaus ingedeeld: van waakzaam naar zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau 'zeer ernstig' geldt als er meer dan 250 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners per week worden gemeld. Flevoland en Twente zijn op dit moment nog de enige regio’s waar dit het geval is.

Het kabinet wil graag terug naar het niveau 'waakzaam'. Dit risiconiveau geldt pas bij minder dan 50 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners per week. Op dit moment zit nog geen enkele veiligheidsregio op dit niveau of in de buurt van deze grens.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore