'Niemand gelooft de overheid'

Meer doden, onrust en twijfel in Turkije om tweede coronagolf

30 november 2020 12:36
In Istanbul loopt het aantal besmettingen op. Beeld © ANP

In Turkije slaat de tweede coronagolf hard toe, met vermoedelijk meer slachtoffers dan tijdens de eerste uitbraak. De ic-afdelingen in Istanbul en Ankara zijn inmiddels voor 75 procent bezet, en het tij lijkt ondanks nieuwe maatregelen nog niet te keren. "Er is veel onvrede en onduidelijkheid."

Tot vorige week publiceerde Turkije alleen het aantal doden en ziekenhuisopnames, inmiddels tellen na vier maanden ook de asymptomatische besmettingen weer mee. "Turkije blijkt nu na de VS, India en Brazilië de grootste besmettingshaard van de wereld", vertelt correspondent Olaf Koens in Istanbul. "Dat zijn allemaal landen met fors meer inwoners dan Turkije."

Het verschil met de vorige uitbraak is enorm, merkt Koens. "Tijdens de eerste golf was corona ver weg, zo leek het in ieder geval. Je hoorde links en rechts wel eens van besmettingen, maar dat ging dan om de oudere broer van de apotheker een wijk verderop."

Nu ziet Koens het overal. "Veel kennissen, vrienden en collega's zijn de afgelopen maanden besmet geraakt. In de meeste gevallen zijn ze thuis gebleven zonder al te ernstige klachten, maar sommigen moesten naar het ziekenhuis."

'Niemand gelooft de overheid'

Zondag ging het om 30.000 nieuwe besmettingen, en 185 doden, een dagrecord. Ook tijdens de piek in april waren de cijfers niet zo slecht. Het vermoeden bestaat dat het daadwerkelijke aantal nog veel hoger ligt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Halfjaar na coronabesmetting nog antistoffen bij 9 op de 10 mensen

Tegenstanders van de regering stellen dat de officiële cijfers niet kloppen. "Afgelopen week zijn alleen al in Istanbul vijftig meer doden gevallen dan (door de regering) in heel Turkije werden gemeld", zei Ekrem Imamoglu, de burgemeester van Istanbul en de grootste politieke tegenstander van president Erdogan, eerder deze maand.

"Niemand gelooft de officiële cijfers van de overheid nog. Het vertrouwen is op een dieptepunt geraakt", vertelt Koens. "Tijdens de eerste golf was er veel meer transparantie, Turkije kreeg zelfs internationaal lof over de aanpak tegen het coronavirus. Iedere dag zag je hoe groot het probleem was. Nu is dat onduidelijk. De apps die toen in het leven zijn geroepen werken niet. Het zorgt er voor dat er veel desinformatie rondgaat. En daar heeft niemand wat aan."

Roep om volledige lockdown

In een poging de uitbraak in te dammen, geldt sinds ruim een week een nieuw pakket aan regeringsmaatregelen. Zo is er een avondklok, volgen leerlingen weer thuisonderwijs en zijn voor het eerst de cafés en restaurants gesloten. "Dat drukt zwaar op de stad", vertelt Koens. "Je kunt in Istanbul in het beste geval alleen nog afhalen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Overzichtelijk zijn de maatregelen niet. "Deze lockdown is vrij specifiek, het geldt dan weer voor kinderen, dan weer voor ouderen, dan in het weekend, dan alleen voor of na een bepaalde tijd. Je moet echt goed op je horloge kijken en de regels nog eens nalopen voor je de deur uitgaat."

Artsen trekken inmiddels aan de bel en stellen dat de aanpak onvoldoende effect heeft. Zij willen, net als de burgemeester van Istanbul, dat de regering overgaat op een volledige lockdown, maar dat ziet president Erodgan tot nu toe niet zitten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore