Zoek op

Urk is dé coronabrandhaard van Nederland, hoe zit het in jouw gemeente?

24 november 2020 16:39 Aangepast: 24 november 2020 17:35
Beeld © ANP/RTL Nieuws

Het aantal nieuw gemelde positieve coronatesten in Nederland is de afgelopen week ongeveer gelijk gebleven. Maar regionaal zijn er grote verschillen in het aantal coronabesmettingen. In Urk werden deze week maar liefst 1331 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners gemeld. Bekijk hier hoe jouw gemeente ervoor staat.

RTL Nieuws heeft de cijfers van het RIVM over de afgelopen week per gemeente op een rij gezet. Hieruit blijkt dat het niet overal in Nederland de goede kant op gaat. In 163 van de 355 Nederlandse gemeenten was er de afgelopen week sprake van een toename van het aantal coronabesmettingen ten opzichte van vorige week. Dit is meer dan vorige week, toen ging in 100 gemeenten het aantal besmettingen omhoog.

Op de kaart hieronder is te zien hoe de nieuw gemelde positieve testen verdeeld zijn over het land. Klik op je eigen gemeente om de cijfers te bekijken en vergelijken.

18 - 24 november

Van alle gemeenten waar het aantal besmettingen de afgelopen week steeg vonden veruit de meeste besmettingen plaats in Urk. In die gemeente zijn afgelopen week 1331 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners gemeld. Nog niet eerder werden in een gemeente in Nederland zoveel besmettingen per 100.000 inwoners gemeld. Na Urk volgen de gemeenten Bunschoten (576), Neder-Betuwe (505) en Altena (450).

In totaal steeg het aantal nieuwe besmettingen in 353 Nederlandse gemeenten. In deze gemeenten werd de afgelopen week minimaal één nieuwe besmetting vastgesteld.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal positieve coronatests afgelopen week nauwelijks gedaald, R-getal weer boven 1

Regionale verschillen in de veiligheidsregio’s

De landelijke verschillen zien we ook terug in de 25 verschillende veiligheidsregio’s die Nederland telt. Tot en met vorige week daalden de besmettingscijfers in vrijwel al deze regio’s. Maar de afgelopen week was er in 11 veiligheidsregio’s sprake van een stijging ten opzichte van vorige week. De regio Flevoland gaat aan kop met 296 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners.

In 14 veiligheidsregio’s is het aantal besmettingen wel gedaald. Hieronder vallen ook de hardst getroffen regio’s zoals Rotterdam-Rijnmond en Twente. Ondanks de daling is het veiligheidsniveau hier nog altijd 'zeer ernstig'.

Besmettingen per veiligheidsregio

Risiconiveaus

De veiligheidsregio’s zijn in verschillende risiconiveaus ingedeeld: van waakzaam naar zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het kabinet wil graag terug naar het niveau 'waakzaam'. Dit risiconiveau geldt pas bij minder dan 50 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners per week. Op dit moment zit nog geen enkele veiligheidsregio op dit niveau of in de buurt van deze grens.

Het niveau dat hier het dichtstbij in de buurt komt is het risiconiveau 'zorgelijk'. Een regio gaat over van 'waakzaam' naar 'zorgelijk' als er in een week meer dan 50 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners gemeld zijn. Er zijn nu 4 veiligheidsregio’s die binnen dit risiconiveau vallen. Maar veruit de meeste regio’s vallen op dit moment binnen het risiconiveau 'ernstig' of 'zeer ernstig'. In deze regio’s zijn de afgelopen week meer dan 150 of meer dan 250 nieuwe coronagevallen per 100.000 gemeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore