Hongarije en Polen moeten snel met een oplossing komen voor de crisis die zij zelf hebben veroorzaakt. Dat zegt premier Rutte, na afloop van het overleg met zijn collega-EU-regeringsleiders. Hongarije en Polen blokkeren sinds deze week de begroting en het corona-noodfonds van honderden miljarden.
Op de videoconferentie ging het maar heel kort over Hongarije en Polen, want oplossing is er niet en urenlange ruzie heeft niemand zin.
Nauwelijks 20 minuten
De 27 lidstaten besteedden nauwelijks 20 minuten aan het onderwerp. De drie dwarsliggers mochten hun positie toelichten en "we hebben open uitgesproken dat er inderdaad een probleem is, een serieus probleem." Maar het is "hun probleem om op te lossen, niet het mijne", vindt Rutte. De zaak wordt nu vooral overgelaten aan de Duitsers die tijdelijk EU-voorzitter zijn.
'Geen coronageld dankzij Hongarije en Polen'
Veto
Het draait allemaal om de nieuwe begroting en het corona-noodfonds. Vooral het corona-noodfonds is voor veel EU-landen heel belangrijk is om uit de economische crisis te komen. Boedapest en Warschau blokkeren de meerjarenbegroting vanwege een tekst over rechtsstaat en democratie.
Een meerderheid van de landen en het Europees Parlement vindt: wie zich niet aan regels voor de rechtsstaat houdt, krijgt minder geld. Hongarije en Polen zijn de afgelopen jaren regelmatig op de vingers getikt, omdat beide landen de Europese regels voor rechtsstaat en democratie niet altijd volgen.

'Gebraden kippetjes'
De EU moet niet bang zijn als de leden het een keer even niet eens zijn, zei premier Rutte in een toelichting. Volgens Rutte zijn de twee Oost-Europese landen, die steun krijgen van Slovenië, nu "aan zet" om het probleem op te lossen. "De unie werkt niet zo dat je je coronasigaar kunt uitdrukken en dan gaat wachten tot de rest de gebraden kippetjes bij je laat binnen vliegen".
"Zowel Polen als Hongarije zijn niet bang voor een flinke strijd met Brussel", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Dat hebben ze de afgelopen jaren wel laten zien, of het nu gaat over migratie, de rechtsstaat of de vrije pers. Maar uiteindelijk is de verwachting in Den Haag en veel andere hoofdsteden dat Hongarije en Polen toch ergens moeten toegeven. Die Oost-Europese landen ontvangen veel geld uit die nieuwe begroting. Hoe langer ze dwarsliggen, hoe meer ze zichzelf in de vingers snijden."
