Ga naar de inhoud
Experiment overslaan

Mogelijk alle restaurants open vanaf half december

Café-restaurant Amsterdam

Mogelijk kunnen alle restaurants vanaf half december de deuren openen, met strenge coronamaatregelen. In eerste instantie werd gewerkt aan een experiment met heropening van 25 restaurants, maar het is inmiddels ook een serieuze optie om alle restaurants in heel Nederland te laten openen. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Sinds half oktober heeft het kabinet de horeca helemaal gesloten omdat het aantal coronabesmettingen hard opliep.

Experiment

De afgelopen weken werd druk gewerkt aan een experiment om 25 restaurants te openen. Voorwaarden zouden bijvoorbeeld zijn: goede ventilatie, maximaal vier mensen per tafel en speciale looproutes.

Hoe
Lees ook:
Hoe veilig is het coronavaccin? Dit moet je weten

Zowel personeel als klanten zouden mondkapjes moeten dragen en tussen tafels speciale kuchschermen. Daarnaast zou er sprake zijn van strikte afspraken over de sluitingstijden en de verkoop van alcohol.

Dat was het dan: zo sloot de horeca de deuren

01:53
Zo sloot de horeca half oktober de deuren

Het experiment is echter 'niet voorwaardelijk', zegt een goed ingevoerde bron. Als restaurants dezelfde strikte voorzorgsmaatregelen in acht nemen, kan het experiment worden overgeslagen en is een heropening van alle restaurants mogelijk.

Bomvol feestcafé

Ook volgens een andere ingewijde is de inzet nu om het experiment over te slaan. Achter de schermen verwacht men eerder een situatie zonder experiment dan mét experiment.

Voor zover bekend hebben de plannen alleen betrekking op restaurants. "Een chique restaurant is iets anders dan een bomvol feestcafé op het Leidseplein", zegt een bron. 

Kerst
Lees meer:
Kerst in coronatijd: volgens kabinet hangt alles af van de komende weken

Rudy Bottenheft van Restaurant De Smidse in Hilversum zegt dat hij heel blij is als zijn zaak weer open kan in december. "De periode rond kerst is traditiegetrouw een van de drukste van het jaar."

Hoewel het restaurant op de feestdagen zelf niet open is, is er voorafgaand veel aanloop van winkelend publiek. Januari en februari zijn voor het restaurant doorgaans de slechtste maanden van het jaar: "Dus als we dan opengaan scheelt dat een slok op een borrel."

Horeca
Lees ook:
Horeca zit niet stil: disco-afhaal en levend ganzenbord terwijl je wacht

Betrokkenen waarschuwen dat eerst heldere afspraken over de handhaving moeten worden gemaakt. Daarnaast moet het onderscheid tussen 'café' en 'restaurant' duidelijk worden. 

'Werkbare voorwaarden'

Koninklijke Horeca Nederland zegt in een reactie tegen RTL Nieuws dat ze niet op de feiten willen vooruitlopen. "Onze inzet is er nog steeds op gericht dat zo snel mogelijk, bijvoorbeeld medio december, alle horeca op een verantwoorde manier open kan, met werkbare voorwaarden."

Het volgende evaluatiemoment daarvoor is begin december. "In de tussentijd blijft KHN hierover dagelijks in gesprek met de ministeries", zegt een woordvoerder van de belangenvereniging.

Uiteraard is de versoepeling ook afhankelijk van het coronavirus de komende weken. Valt de verwachte daling tegen, dan is het risico dat alsnog weinig versoepelingen mogelijk zijn. Premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) willen 8 december een persconferentie houden om meer duidelijkheid te geven.

OMT-advies

Al eerder adviseerde de belangrijkste pandemie-adviseur van het kabinet, de experts van Outbreak Management Team (OMT), dat een heropening van restaurants onderzocht moest worden.

Restaurants zouden kunnen openen, met een aantal beperkingen en voorzorgsmaatregelen. Dergelijke maatregelen zijn bijvoorbeeld registratie, gezondheidscheck en op reservering en mondkapjes. Het OMT adviseerde toen ook al een maximum van vier gasten per tafel.