Superspreader event

Miljoenen inwoners VS vieren feest: hoe dodelijk wordt Thanksgiving dit jaar?

18 november 2020 09:38 Aangepast: 27 november 2020 13:12
Ideaalbeeld van Thanksgiving in de Verenigde Staten Beeld © Getty

Terwijl we in Nederland al dubben over kerst in coronatijd, hebben ze in Amerika een acuut dilemma: volgende week donderdag is het Thanksgiving. Tientallen miljoenen mensen komen voor het familiefeest bij elkaar. Bestuurders en deskundigen houden hun hart vast: ze vrezen dat de feestdag een superspreader event wordt.

De traditionele kalkoen kan dit jaar wel eens een zwart randje krijgen. Want Thanksgiving valt midden in de tweede golf van de coronapandemie in de Verenigde Staten.

Elke dag raken meer dan 150.000 Amerikanen besmet met het virus. En elke dag sterven er meer dan duizend Amerikanen door corona. Het totale aantal doden ligt inmiddels al rond de kwart miljoen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Artsen VS roepen Trump op informatie coronavirus te delen met Biden

De Amerikaanse feestdag kan een al belabberde situatie dus nog slechter maken. De meeste coronabesmettingen vinden in huiselijke kring plaats en Thanksgiving is bij uitstek de dag dat tientallen miljoenen Amerikanen bij elkaar over de vloer komen. Dus: hoe moet dat volgende week donderdag?

50 miljoen Amerikanen gaan reizen

Uit onderzoek van de universiteit van Ohio blijkt dat 38 procent van de Amerikanen Thanksgiving wil vieren met meer dan tien mensen. Zo'n 50 miljoen mensen zijn van plan om in de dagen voor de feestdag te gaan reizen. En in veel gevallen zal de gasten niet gevraagd worden om een mondkapje te dragen. Daarnaast is het ook maar zeer de vraag of iedereen zich zal houden aan de anderhalvemeterregel.

De drukte met Thanksgiving ziet er doorgaans zo uit:

Tijdens de feestdag wil heel Amerika naar huis en dat zorgt voor megafiles.

Thanksgiving brengt dus risico’s met zich mee, die wel verschillen per plaats in Amerika. In Sioux Falls, in de zwaar getroffen staat South Dakota, heb je bijvoorbeeld tijdens een etentje met tien mensen 67 procent kans dat iemand corona meebrengt. Maar ook in gebieden waar het risico op verspreiding lager ligt, kan een een klein percentage al grote gevolgen hebben.

Thanksgiving een ramp?

Wordt Thanksgiving dan een ramp? Volgens Time Magazine is het antwoord ja. Zeker als het op dezelfde manier gaat als in buurland Canada. Daar hadden ze op 12 oktober al hun eigen variant van de feestdag. En inderdaad, veertien dagen later schoot het aantal besmettingen omhoog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerst in coronatijd: volgens kabinet hangt alles af van de komende weken

De uitgangssituatie in de Verenigde Staten is ook nog eens veel slechter dan in Canada. Veel steden en staten kunnen de druk op de gezondheidszorg nu al niet aan, er liggen 70.000 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis en de ic's in de VS zijn vol, of bijna vol. 

En dat is het grote gevaar. Want als Thanksgiving inderdaad een ongekend superspreader event wordt, dan worden heel veel Amerikanen tegelijkertijd ziek. Zo’n golf van patiënten zou de al wankele gezondheidszorg in de VS volledig kunnen laten instorten.

'Er gaan doden vallen'

Zover is het nog niet. Veel bestuurders van steden en staten vragen mensen om niet massaal bij elkaar te komen. Want anders gaat het fout, waarschuwt bijvoorbeeld Thomas Dobbs, de minister van Volksgezondheid in de staat Mississippi. 

Hij zegt: "Je gaat veel zieke mensen krijgen die het opgelopen hebben tijdens Thanksgiving. Het zijn de ideale omstandigheden voor het virus om zich te verspreiden, jonge en oude mensen en mensen met een chronische ziekte rondom de tafel. Hierdoor gaan doden vallen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Virusdeskundige Fauci: 'Pandemie eind 2021 onder controle'

Dr. Mark Horne, de voorzitter van het artsengenootschap in dezelfde staat valt hem bij: "Wat we echt niet willen is mamma zien met Thanksgiving en haar dan moet begraven tegen de tijd dat het kerst is." 

Topviroloog Anthony Fauci is de belangrijkste adviseur van president Donald Trump en hij zegt: "Je wilt niet de Grinch zijn die Thanksgiving steelt. Maar dit is niet de tijd voor grote familiebijeenkomsten." Het advies van Fauci is helder: vier dit jaar geen Thanksgiving. En wat hem betreft geldt dit ook voor kerst.

Twee kalkoenen

Maar zoals vaker luistert Trump niet naar Fauci. Hij wil niets weten van reisbeperkingen, of wat voor beperkingen dan ook met Thanksgiving.

Vlak voor die dag zullen we zien hoe Trump gratie verleent aan twee kalkoenen, een traditie die hoort bij het presidentschap. De twee dieren zijn de enigen die zeker weten dat ze Thanksgiving dit jaar overleven.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore