Check je gemeente

Landelijke daling, maar stijging in 100 gemeenten: check hoe het bij jou gaat

17 november 2020 16:32 Aangepast: 17 november 2020 16:52
Beeld © ANP/RTL Nieuws

Landelijk laten de cijfers van het RIVM een daling zien van het aantal nieuw gemelde positieve coronatesten. Maar die daling is lang niet overal zichtbaar. Sterker nog: in honderd gemeenten zijn afgelopen week juist meer gevallen geteld dan in de week ervoor. Bekijk hier de situatie voor je eigen gemeente.

714 positieve testen minder in Rotterdam, 172 minder in Enschede en zelfs 4 gemeenten zonder een positieve test in de afgelopen week. Het is goed nieuws dat helaas niet over alle 355 Nederlandse gemeenten gebracht kan worden.

Want hoewel de landelijke trend dalende is, zijn er verschillende regio's waar het coronavirus zich blijkbaar toch nog flink heeft weten te verspreiden. In honderd gemeenten is namelijk het aantal nieuw gemelde positieve testen hoger dan een week geleden. Zo telt Maastricht er bijvoorbeeld 68 meer en zag Alphen aan den Rijn het aantal nieuwe gevallen met 65 toenemen. 

Op de kaart hieronder is te zien hoe de nieuw gemelde positieve testen verdeeld zijn over het land. Klik op je eigen gemeente om de cijfers te bekijken en vergelijken.

11-17 november

Risiconiveaus

Op de kaart is ook goed te zien dat het virus niet overal even sterk aanwezig is. De kleuren op de kaart zijn volgens de indeling in risiconiveau's van het kabinet. Zijn er minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners in een week, dan geldt het laagste risiconiveau 'waakzaam'.

Zijn er meer dan 250 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners in een week, dan geldt het hoogste risiconiveau: 'zeer ernstig'. De risiconiveaus gelden in principe voor gehele veiligheidsregio's, maar we hebben ze in dit geval gebruikt om de situatie in gemeenten te schetsen. 

Over het hele land zijn er afgelopen week 218 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners. Het kabinet wil terug naar het niveau 'waakzaam'. Dat geldt bij minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners. 

Coronabrandhaard op Urk

Op dit moment zijn er slechts 9 gemeenten waar je de situatie als waakzaam zou kunnen omschrijven. Daartegenover staan maar liefst 97 gemeenten waar de situatie zeer ernstig is.

Bovenaan dat lijstje prijkt de gemeente Urk met 889 positieve testen per 100.000 inwoners. Lang leek het coronavirus geen vat te krijgen op het vissersdorp, maar de afgelopen periode steeg het aantal positieve testen er enorm hard. In de afgelopen 7 dagen zijn 187 nieuwe gevallen gemeld. Vorige week waren dat er nog 124 en twee maanden geleden zelfs maar 1. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore