Pretparken weer open

Vanavond weer corona-persconferentie: 'Nog te vroeg voor duidelijkheid over kerst'

16 november 2020 14:57 Aangepast: 17 november 2020 04:17
Premier Rutte en minister De Jonge tijdens een eerdere persconferentie.

Het kabinet kan vandaag nog geen definitieve duidelijkheid geven over de feestdagen in december, zoals kerst. Dat zei minister De Jonge van Volksgezondheid gisteren. Vanavond geven premier Rutte en minister De Jonge opnieuw een corona-persconferentie.

"Kerst is nog ver weg. Wat we natuurlijk willen doen: kijken of we iets meer kunnen, want het is een feest dat je samen viert", zei minister De Jonge. "Maar ik denk niet dat we daar nu al helderheid over kunnen geven. De cijfers zijn heel veel lager dan ze waren, maar nog heel veel hoger dan ze moeten zijn."

Aanscherping geschrapt

Zoals verwacht worden de extra aanscherpingen van twee weken geleden geschrapt. Dat betekent dat de groepsgrootte weer wordt uitgebreid. Daarnaast mogen musea, bibliotheken, pretparken, dierentuinen, concertzalen en muziekpodia weer de deuren openen. Voor dergelijke locaties gelden nog wel de beperkingen die ook de afgelopen maanden al van kracht waren.

Veel meer versoepelingen worden nu niet voorzien, zo valt te horen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Hoop voor restaurants: kabinet werkt aan proef met 25 horecazaken

Horeca

Achter de schermen wordt nagedacht over verschillende opties voor een heropening van de horeca, maar daar wordt vandaag nog geen groen licht verwacht. Binnenkort komt wel duidelijkheid over een experiment met 25 restaurants.

Een definitief tijdspad voor de horeca wordt rond begin december verwacht, zo is de inschatting.

Speciaal afschalingsplan

Ministers hebben afgelopen zondag in het Catshuis overlegd over een speciaal afschalingsplan. In dat plan moet duidelijk worden in welk tempo de maatregelen kunnen worden afgebouwd. De huidige routekaart van het kabinet is vooral bedoeld om in verschillende stappen zo snel mogelijk het aantal besmettingen omlaag te krijgen, maar voor een versoepeling is een nieuw plan nodig. De verwachting is niet dat vandaag al een compleet plan wordt gepresenteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Aanpak corona leidt tot ruzie en verdeeldheid in kabinet

Goede sfeer

De afgelopen weken ruzieden ministers over de te nemen corona-maatregelen. Het leidde tot verhitte sessies in het Catshuis. Afgelopen zondag was de atmosfeer was beduidend beter, volgens betrokkenen. Dat komt ook omdat de cijfers dalen en de ministers ditmaal geen lastige discussies hoefden te voeren over lastige maatregelen.

De persconferentie is vanavond live te volgen op RTL4 en via RTLNieuws.nl. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore