Verkiezingen VS

Alle staten bekend: 306 kiesmannen voor Biden, 232 voor Trump

13 november 2020 20:54 Aangepast: 13 november 2020 22:22
Joe Biden op de verkiezingsavond. Beeld © ANP

Ruim een week na de Amerikaanse verkiezingen zijn nu ook de laatste uitslagen binnen. Amerikaanse media melden dat Joe Biden de staat Georgia heeft gewonnen. President Trump pakt de staat North Carolina.

Daarmee komt Biden op 306 kiesmannen, en Trump op 232. Dat is dezelfde uitslag als waarmee Trump vier jaar geleden Hillary Clinton versloeg. Volgens het Trump-kamp toen een 'landslide', een grote overwinning.

Nog geen reactie

President Trump en Biden hebben nog niet gereageerd op de uitslagen. Wel is duidelijk dat Trump de uitslag van de verkiezingen niet accepteert. Hij zegt dat de Democraten alleen kunnen hebben gewonnen door grootschalige fraude. Ook al is daarvoor tot nu toe geen bewijs geleverd.

Joe Biden heeft bijna 78 miljoen stemmen gekregen. Vijf miljoen meer dan Trump. Ze vestigen beide records. Want nooit eerder bij de Amerikaanse verkiezingen kreeg een kandidaat zoveel stemmen als Biden. En Trump kreeg er meer dan welke Republikeinse kandidaat ooit.

Biden wint dus Georgia, terwijl er nog een hertelling gaande is. Dat moest, omdat het verschil klein is. Maar de plaatselijke autoriteiten hebben eerder al aangegeven dat dat de uitslag niet noemenswaardig zal veranderen.

20 januari inauguratie

Op 20 januari is, als er niets verandert, de beëdiging van Biden als 46ste president van de Verenigde Staten.

Washington maakt zich intussen op voor een grote demonstratie van Trump-aanhangers, die voor morgen is aangekondigd. Onder meer de beruchte Proud Boys hebben gezegd daarbij te zullen zijn. In een tweet zegt Trump eerder vanavond dat hij blij is met alle steun. En dat hij morgen misschien wel even langs komt om 'hallo' te zeggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore