Verenigde Staten

Pleegt Trump een staatsgreep? 'Uiteindelijk verlaat hij het Witte Huis'

13 november 2020 20:23 Aangepast: 16 november 2020 07:47
President Trump erkent de resultaten van de verkiezingen nog altijd niet. Beeld © AFP

Gaat Donald Trump alsnog de macht grijpen in Amerika? Is er een geheim plan om hem zijn tweede termijn te bezorgen? Dat gevoel bekruipt steeds meer mensen, nu de president de resultaten van de verkiezingen blijft aanvechten. Maar Trump maakt in januari gewoon plaats voor zijn opvolger Joe Biden, verzekeren deskundigen.

Dat Trumps minister van Buitenlandse Zaken Pompeo deze week zei dat er een 'soepele overgang komt naar een tweede regering-Trump' was niet echt geruststellend. De woordvoerder van het Witte Huis zegt vandaag dat Trump naar zijn eigen inauguratie gaat, dus niet die van Biden. 

Maar Amerika-deskundige Victor Vlam is stellig op de vraag of er een scenario is dat Trump aan de macht blijft: "Nee, is het korte antwoord."

Het Witte Huis probeert nu via de rechter, in verschillende staten, de uitslag aan te vechten. Maar: "Daarmee zal Trump de uitslag amper beïnvloeden. Het levert misschien een paar honderd stemmen hier op, een paar honderd daar. Dat is lang niet genoeg, want Biden heeft er in die staten vele duizenden meer gekregen. Dus dat gaat nergens toe leiden", aldus Vlam.

Trump heeft zich sinds Biden werd uitgeroepen tot winnaar amper laten zien. Trump heeft zich sinds Biden werd uitgeroepen tot winnaar amper laten zien.

Hooggerechtshof

Trump zou kunnen doorprocederen tot het Hooggerechtshof, het belangrijkste rechtsorgaan in het land. Hij heeft tijdens zijn presidentschap maar liefst drie conservatieve rechters benoemd. Dat zorgt voor een conservatieve meerderheid van zes in het negenkoppige hof, en Trump speculeerde eerder al openlijk op steun van die rechters.

Team-Biden viert de overwinning, maar Donald Trump erkent dat niet. Team-Biden viert de overwinning, maar Donald Trump erkent dat niet.

Maar volgens Amerika-deskundige Vlam rekent hij zich rijk. "Het zou in theorie kunnen maar het is niet zo dat ze automatisch ten gunste van hem oordelen. De rechters staan voor de democratische rechtsstaat die Amerika nog altijd is, ook al is er verval. De uitslag is het resultaat van een democratisch proces, daar kunnen ze niet zomaar vanaf wijken. Als ze dat al zouden willen."

Ongeldig verklaren

En dan is er nog een donker scenario dat de laatste dagen veel wordt genoemd. Het komt hierop neer: zoveel twijfel zaaien over de verkiezingen dat de uitslag ongeldig wordt verklaard in staten waar zijn Republikeinse partijgenoten het voor het zeggen hebben. Staten als Michigan, Wisconsin en Pennsylvania kunnen dan zelf andere kiesmannen benoemen.

Zoals je afgelopen tijd hebt kunnen zien: de Amerikaanse verkiezingen draaien om het winnen van staten en hun kiesmannen. Die in totaal 538 kiesmannen van het Electoraal College wijzen op 14 december de president aan. Met hulp van Republikeinse staten zou Trump in dit scenario zo alsnog kunnen proberen de meeste kiesmannen achter zich te krijgen, en de president te blijven.

Aanhangers van Trump protesteren in Pennsylvania tegen het volgens hen 'stelen van stemmen'. Aanhangers van Trump protesteren in Pennsylvania tegen het volgens hen 'stelen van stemmen'.

Het zou volgens rechtsgeleerden een ongrondwettelijke coup zijn en Amerika-deskundige Victor Vlam ziet het niet gebeuren. "Het is nog maar de vraag of dit juridisch houdbaar is. Maar ook hiervoor geldt: ga je als parlement in een staat zomaar de wil van de kiezer opzij schuiven? Kun je dat rechtvaardigen als er geen grootschalige fraude is aangetoond? Ook dit zou dan ook nog eens in meer staten moeten gebeuren."

Overleven

Voor de doemdenkers is er geruststellend nieuws. De New York Times heeft verschillende medewerkers in het Witte Huis gesproken en die zeggen: er is geen plan om aan de macht te blijven. Trump probeert eenvoudigweg te overleven, terwijl hij kijkt hoever hij zijn verlies voor zich uit kan schuiven. "Hij weet dat het voorbij is", zegt een van Trumps adviseurs tegen de krant.

Data om in de gaten te houden:

  • Op 8 december moeten alle staten officieel de uitslag hebben vastgesteld.
  • Op 14 december wijzen die 538 kiesmannen de president aan.
  • Op 20 januari wordt in Washington de 46ste president van Amerika benoemd.

 

Ook Victor Vlam denkt dat Trump uiteindelijk zal opstappen. "Hij erkent de verkiezingsuitslag niet en dat zal hij misschien wel nooit doen. Maar het moment dat hij zijn verzet moet staken en het Witte Huis moet verlaten komt dichterbij. Misschien dat hij het doet met de boodschap aan zijn aanhang dat hij over vier jaar weer verkiesbaar is."

Trump claimt de overwinning

Ruim een week geleden sprak Trump voor het laatst in het openbaar. Kort nadat Biden tot winnaar werd uitgeroepen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore