Fikse celstraf

No Surrender-baas Henk Kuipers veroordeeld tot 10 jaar cel

13 november 2020 15:26 Aangepast: 13 november 2020 15:46
Henk Kuipers: voorarrest verlengd. Beeld © ANP

De kopstukken van motorclub No Surrender zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald. Voorman Henk Kuipers kreeg met 10 jaar de hoogste celstraf, omdat zijn rol in de criminele activiteiten het grootst waren.

Oprichter Klaas Otto kreeg 2,5 jaar opgelegd, Kuipers voormalige rechterhand Theo ten V. en Rico R. kregen beiden vier jaar. Naast het leiding geven heeft Kuipers zich volgens de rechters schuldig gemaakt aan mishandeling, diefstal met geweld, valsheid in geschrifte en afpersingen.

Volgens de rechtbank in Groningen gaf het viertal bij hun motorclub de leiding aan een organisatie die zich bezighield met internationale drugshandel en geweld- en vermogensdelicten, tussen 2014 en 2017. Ze hebben alle vier de misdaden altijd ontkend. Volgens hen ging het bij No Surrender om motorrijden en feesten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na Hells Angels en Bandidos nu ook No Surrender verboden

Ongeloofwaardig

Dit vindt de rechtbank ongeloofwaardig. Het strafproces bij de rechtbank loopt sinds 2018. Het onderzoek naar het reilen en zeilen van de motorclub startte al in 2014.

Kuipers zat niet meer in voorarrest en moet van de rechter gelijk terug naar de gevangenis. Bij het gerechtshof in Leeuwarden loopt een door No Surrender ingesteld hoger beroep tegen het verbod op de motorclub. Dit werd vorig jaar opgelegd door de rechtbank in Assen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore