Veiligheid en banen

Wat betekent president Joe Biden voor ons land en Europa?

07 november 2020 18:08
Joe Biden Beeld © ANP

Nederland (en Europa) krijgt straks dus te maken met president Joe Biden. Zijn buitenlandpolitiek zal ongetwijfeld anders zijn dan die van Donald Trump, maar wat gaan we daarvan merken? RTL Nieuws sprak met de buitenlandwoordvoerders van VVD, D66 en SP over hun verwachtingen.

"Het Nederlands kabinet zal opgelucht ademhalen, net als de EU. Ze zijn af van de onaangepaste en ondiplomatieke Trump, die als een olifant door de porseleinkast van de gevestigde orde banjert", zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Biden zal de 'trans-Atlantische relatie weer proberen te versterken', voorziet VVD-Kamerlid Sven Koopmans. "Dat is ongelooflijk belangrijk, voor onze veiligheid en voor onze banen."

Andere toon

De Kamerleden verwachten vooral een andere toon en minder onvoorspelbaarheid van de nieuwe president. "Biden zal een meer traditionele trans-Atlantische band voorstaan dan 'voor-wat-hoort-wat-benadering' van Trump", zegt Koopmans. "Het wordt een frisse wind", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, "Maar we moeten ons zelf niet rijk rekenen."

Alle Amerikaanse kritiek op Europa zal niet zomaar verdwijnen. Ook Karabulut hoopt op een vriendelijker toon, maar zegt dat 'de problemen zeker niet zijn opgelost'.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Premier Rutte: kritiek op NAVO van Trump is terecht

De VS en Europa vormen al ruim 70 jaar in één militair bondgenootschap: de NAVO. Trump dreigde de NAVO te verlaten omdat Europese landen te weinig uitgeven aan defensie. "Biden zal ook om meer geld vragen, maar heeft tegelijkertijd wel gezegd dat hij de NAVO heel belangrijk vindt", zegt Koopmans.

'Niet veel verschillen'

D66'er Sjoerdsma verwacht 'hetzelfde beleid maar met andere woorden', over de NAVO. "Het refrein van Trump was: Europa moet meer betalen, want de Amerikanen kunnen de veiligheidsparaplu niet alleen blijven betalen. Dat zul je ook van Biden horen."

"Het buitenlandbeleid van Biden zal niet veel verschillen met dat van Trump", zegt Karabulut. De SP is zeer kritisch over het militaire bondgenootschap. "De NAVO zal zo snel mogelijk willen overgaan tot de orde van de dag en gewillig de rol van mondiaal opererende militaire macht - onder leiding van de VS - op zich nemen."

Biden is veel linkser dan we eigenlijk denken

Dat de nieuwe Amerikaanse president vergelijkbaar is met onze VVD, hoeft niet per se te kloppen.

Terug naar klimaatakkoord, samenwerken met EU?

Voor de Europese Unie had Trump geen goed woord over. Hij zegt dat EU is opgericht om te profiteren van de VS en ruziede over importtarieven. "Dit biedt kans voor verstandige vrijhandel, nu Trump weggaat met chantagepolitiek en dreigementen", zegt Sjoerdsma.

In Brussel overheerst de opluchting over Biden, want hij wil opnieuw het klimaatakkoord van Parijs ondertekenen. Ook is de verwachting dat onder Biden de VS weer betrokken wordt bij de Wereldhandelsorganisatie en de Wereldgezondheidsorganisatie.

De komst van Biden heeft ook invloed op de brexit. "Trump is voorstander van brexit, Biden een tegenstander. Zijn voorvaderen komen uit Ierland", zegt Koopmans. President Biden zal eisen dat de Britten een deal sluiten met de EU, waardoor de situatie in Noord-Ierland niet gaat veranderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Biden waarschuwt Britten: geen vrijhandel zonder Iers vredesakkoord

Biden zet ook beleid van Trump voort

Toch zal Biden ook beleid van Trump voortzetten, verwachten de Kamerleden. De eis om meer te betalen aan defensie blijft, net als de Amerikaanse kritiek op NordStream2-pijpleiding. Die gaspijpleiding tussen Europa en Rusland, maakt Europese landen afhankelijker van Russisch gas.

"Trump was heel hard over de NordStream2. Daar is het Congres ook tegen, dus dat zal Biden zeker voortzetten", zegt Sjoerdsma. Volgens Karabulut zal 'ook Biden bijdragen aan geopolitieke spanningen en een wapenwedloop'.

Trumps ideeën zullen niet verdwijnen. "Het 'America First' van Trump zit vrij diep verankerd in de Amerikaanse samenleving", denkt Sjoerdsma. "Daarnaast heeft Amerika heeft niet meer de middelen en mogelijkheden om politieagent van de wereld te spelen."

Premier Rutte en president Trump in het Witte Huis. Premier Rutte en president Trump in het Witte Huis.

De verhouding tussen de VS en de EU is blijvend veranderd. "In de Verenigde Staten verschuift de focus steeds meer richting Azië en steeds minder naar Europa. Dat is al een tijdje gaande en blijft ook onder Biden", zegt Koopmans.

'Wake-up call'

Sowieso zal Biden meer tijd kwijt zijn aan de binnenlandse problemen in de VS, verwacht Karabulut. "De verdeeldheid in de VS is enorm. Biden zal er zijn handen vol aan hebben. Nederland en de EU zullen een eigen buitenlandbeleid moeten formuleren."

De mening wordt breed gedeeld in de Kamer. "Trump was een wake-up call", vindt Sjoerdsma. "Wij moeten op eigen benen staan." Zoekt D66 het vooral in Europese samenwerking, de VVD wil meer geld voor veiligheid. "We moeten echt investeren in onze veiligheid", zegt Koopmans. "Want zonder de VS hebben we een probleem met onze veiligheid en economie, ongeacht wie de nieuwe president is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore