'Geen gelopen race'

Joe Biden aan kop in de peilingen, maar wat zegt dat?

31 oktober 2020 08:47 Aangepast: 02 november 2020 07:52
Een recordaantal Amerikanen heeft al gestemd. Beeld © ANP

Zit straks Donald Trump of Joe Biden in het Witte Huis? Volgens de peilingen maakt Joe Biden de meeste kans op de overwinning, maar hoe betrouwbaar zijn die cijfers? De vorige keer won Trump tenslotte ook verrassend. Correspondent Erik Mouthaan legt uit.

1 op 10: dat is grofweg de kans dat Donald Trump nog eens vier jaar president zal zijn, meldt FiveThirtyEight. De gerenommeerde politieke website komt tot dit gewogen gemiddelde op basis van tientallen peilingen.

Geen gelopen race

Voor Trump is het ondanks zijn achterstand in de peilingen nog lang geen uitgemaakte zaak, zegt Erik Mouthaan: "Als jij 12 procent van de keren dat jij een staatslot koopt, de kans hebt om te winnen, is het goed mogelijk dat je die jackpot wint."

Dat is wat er volgens Mouthaan de vorige keer gebeurde. "Het was een kleine kans dat Trump won van Clinton, maar alles pakte goed voor hem uit en het lukte. Het is een kans, en dat kan nu opnieuw gebeuren. Het is niet dat de peilingen er dan schandalig naast zitten."

Vijf redenen waarom Trump de verkiezingen nog kan winnen

In deze video legt onze correspondent uit waarom Trump echt nog niet verloren heeft.

Toch zullen de opiniepeilers na de vorige verkiezingen zich zeker achter de oren hebben gekrabd. Ze pakken hun onderzoek dit keer anders aan, legt Mouthaan uit.

Andere aanpak dan 2016

"Trump scoort goed onder witte, laagopgeleide mannen. In de peilingen werd die groep vier jaar geleden niet zwaar meegenomen, want die mensen komen normaal gesproken niet echt opdagen."

De vorige keer gebeurde dat wel, vertelt Mouthaan. "Trump wist ze verrassend genoeg naar het stemhokje te krijgen. Deze verkiezingen wordt die groep kiezers in de peilingen veel meer meegenomen."

Dat wil niet zeggen dat de opiniepeilers dit keer wel overal zicht op hebben. "Zeker de laatste dagen voor de verkiezingen is het lastiger om grote veranderingen waar te nemen."

Schokkend nieuws

Er kan nog iets heftigs gebeuren of schokkend nieuws naar buiten komen, waardoor kiezers alsnog van mening veranderen. "Dan is de tijd te kort om daar goed onderzoek naar te doen. Peilingen zijn een momentopname, ze zijn geen directe weergave van het heden."

Ook het Amerikaanse kiesstelsel kan zorgen voor een verrassing. "Trump kreeg in 2016 drie miljoen minder stemmen dan Clinton, maar won toch", vertelt Erik Mouthaan. "Dat komt omdat niet alle stemmen bij elkaar worden opgeteld, maar er in alle vijftig staten aparte verkiezingen worden gehouden. Wie de meeste stemmen krijgt in een staat, schrijft de hele staat op zijn naam. Daarmee win je zogenoemde kiesmannen."

270 kiesmannen

In totaal zijn tijdens de verkiezingen 538 kiesmannen te verdelen. De winnaar van de verkiezingen heeft dus minstens 270 kiesmannen nodig: de helft plus één.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom Republikeins bolwerk Arizona op het spel staat voor Trump

"Trump won er vorige keer 306. Hij won verrassend in Michigan, Wisconsin en Pennsylvania. Nu staat hij daar in de peilingen op verlies. Als hij die staten kwijtraakt, dan verliest hij", zegt Mouthaan. "Ook zuidelijke staten als Georgia, Arizona of Florida kunnen naar de Democraten gaan. Daarom kijkt iedereen heel goed naar wat op die plekken gebeurt."

Meer weten? In deze video leggen we het uit

De verkiezingen gaan er anders aan toe dan in Nederland. Dit moet je weten.

Zelf zien hoe bepalend sommige staten zijn, kan via deze site.

Recordopkomst

Wat verder opvalt: een recordaantal kiezers heeft zijn stem al uitgebracht. Vanwege de coronapandemie maken veel kiezers gebruik van stemmen per post, of van de mogelijkheid om eerder naar het stemlokaal te gaan. Zo hebben in de staat Texas nu al meer mensen gestemd dan tijdens de vorige verkiezingen.

"Dat maakt de kans kleiner dat onthullingen tijdens de laatste dagen nog voor grote verschuivingen gaan zorgen. Twee derde van alle kiezers heeft zijn stem nu al uitgebracht", vertelt Mouthaan.

Moeilijk voor Trump

Over de betrouwbaarheid van de peilingen steekt Mouthaan zijn hand niet in het vuur, maar een voorzichtige voorspelling? "Ik kijk naar de trend, het beeld van al die peilingen, en vooralsnog komt het erop neer dat het er moeilijk uitziet voor Trump." Maar een gelopen race? Nee, dat dus niet.

3 november kiest Amerika, maar de uitslag komt wellicht véél later

De kans is groot dat we de dag na de Amerikaanse verkiezingen nog geen antwoord op die vraag hebben. Correspondent Erik Mouthaan legt uit waarom de verkiezingsuitslag dit jaar mogelijk langer op zich laat wachten dan normaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore