Ga naar de inhoud
Ook volledige lockdown bekeken

Kabinet heeft verschillende lockdown-scenario's, nog te vroeg voor besluit

Premier Rutte arriveert bij het Catshuis voor overleg. Beeld © Robin Utrecht

Het kabinet heeft de afgelopen dagen verschillende lockdown-scenario's laten doorrekenen door het RIVM. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Opvallend: nu veel strengere maatregelen nemen, levert relatief weinig tijdwinst op. De scenario's variëren van een volledige lockdown tot een kopie van maatregelen uit de corona-golf dit voorjaar.

De scenario's zijn zondag besproken tijdens het Catshuis-overleg door betrokken ministers. Volgens betrokkenen gaat het om grove scenario's, die worden doorgerekend om te weten welke variant welke medische en economische effecten heeft. Gisteravond zijn de verkenningen ook toegelicht bij het Veiligheidsberaad.

Aantal scenario's

Er zijn een aantal scenario's opgesteld en doorgerekend:

  • 6 weken volledige lockdown, inclusief onderwijs-sluiting
  • 6 weken volledige lockdown, maar primair onderwijs (basisscholen) open
  • Huidige 'gedeeltelijke' lockdown, met een avondklok
  • Maatregelen uit maart/april, met openhouden scholen

Uit nadere bestudering en doorrekening van de scenario's blijkt dat veel strengere maatregelen relatief weinig tijdwinst opleveren.

Afgelopen
Lees meer:
Afgelopen week ruim 67.000 positieve coronatests, aantal doden neemt flink toe

Virus niet weg na volledige lockdown

Een volledige lockdown is vergelijkbaar met de strenge lockdowns dit voorjaar in Zuid-Europa. Voor een dergelijke lockdown moet in Nederland de noodtoestand worden afgekondigd. Na een volledige lockdown van zes weken is het virus niet weg, zo is de conclusie.

Ook in andere Europese landen komen – na een eerdere volledige lockdown – nu weer uit bij een pakket dat lijkt op de huidige coronamaatregelen zoals wij die nu hebben.

Onderwijs

De optie om onderwijs geheel of gedeeltelijk te sluiten, is ook bekeken. De sluiting van de scholen is vooral bedoeld om de bewegingen van ouders te beperken.

Wanneer het kabinet echt concrete maatregelen gaat afkondigen, zal altijd gekeken worden naar maatwerk, aldus ingewijden. In het onderwijs zijn bijvoorbeeld verschillende opties: bij middelbare scholen kan alleen de bovenbouw worden gesloten of er kan opnieuw gekozen worden voor beperkte lesroosters: de ene klas heeft in de ochtend les, de andere klas heeft 's middags les.

Overleg in Catshuis

Na afloop van het overleg in het Catshuis bleek zondag al dat het kabinet meer tijd neemt om af te wachten hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

Enkele ministers hebben intern gepleit voor strengere maatregelen, vanwege de problemen in de gezondheidszorg. Maar andere ministers zijn zeer huiverig voor een verdere lockdown-achtige maatregelen, vanwege de economische en maatschappelijke schade.

Afhankelijk van virusontwikkeling

Volgens bronnen heeft het RIVM afgelopen zondag een voorzichtig optimistisch scenario geschetst. In de loop van deze week zou een afvlakking en misschien zelfs een daling zichtbaar worden.

Als de verwachte daling en afvlakking uitblijft, wordt in Den Haag rekening gehouden met extra maatregelen voor het einde van deze week of begin volgende week.

In de corona-routekaart zijn nog een heleboel extra maatregelen die het kabinet kan nemen, zoals de maximale groepsgrootte beperken tot 2 personen en het advies geven om alleen nog noodzakelijke reizen te maken. Daarnaast kunnen pretparken, musea, theaters, zwembaden en sportclubs volledig worden gesloten.

Persmoment vanavond

Vanavond geven premier Rutte en minister De Jonge slechts een korte update over het coronavirus. Het wordt geen grote persconferentie met nieuwe maatregelen, maar eerder een korte bijpraatsessie, is de verwachting. Het moment is live om 19.00 uur te volgen op RTL4 en rtlnieuws.nl.

Bronnen, ingewijden en insiders

RTL Nieuws heeft voor dit artikel gebruik gemaakt van anonieme bronnen. Deze bronnen willen alleen praten op voorwaarde van anonimiteit, omdat zij vanwege hun functie geen openlijke uitspraken kunnen doen. Uitspraken van bronnen worden altijd gecontroleerd en gecheckt bij anderen. Hun namen en functies zijn bekend bij de politieke redactie en de hoofdredactie van RTL Nieuws.

Rutte
Zie ook:
Rutte geeft fouten coronabeleid toe: 'Niet alles is goed gegaan'
Bron: RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore