Lange traditie

Dit is waarom Amerikaanse presidenten zo graag golfen

24 oktober 2020 19:13 Aangepast: 24 oktober 2020 19:19
Donald Trump aan het golfen. Beeld © Getty

Van Donald Trump tot John F. Kennedy: al ruim 100 jaar verruilen Amerikaanse presidenten het Witte Huis regelmatig voor de golfbaan. Sportjournalist Don van Natta Jr. dook in de aantrekkingskracht van de sport. "Tegenstanders knijpen nog weleens een oogje dicht."

Zeg je Trump, dan zeg je golf. De president bezit over de hele wereld luxe golfresorts en slaat zelf ook geregeld een balletje. Tijdens zijn presidentschap heeft hij zo'n 300 keer een golfbaan bezocht, omgerekend eens in de vier dagen. Dat is meer dan president Obama, op wie Trump altijd veel kritiek had. In tientallen tweets haalde Trump uit naar zijn voorganger, omdat die volgens hem meer golfde dan werkte

"Het Amerikaanse presidentschap is de moeilijkste baan ter wereld, en op de golfbaan kunnen ze ontsnappen aan de enorme druk", vertelt Van Natta Jr. "De pers is alleen maar welkom bij de eerste en laatste hole. Voor de rest zijn de presidenten afgeschermd, en hebben ze een paar uur de tijd om alleen met hun vrienden te zijn." Geen pottenkijkers dus.

Politiek op de baan

Maar golf is niet alleen maar relaxen. Het spel wordt door presidenten ook gebruikt om politieke successen voor elkaar te krijgen. "Lyndon B. Johnson vond het spel maar niks, het boeide hem niet. Voor hem was golf een manier om senatoren voor zich te winnen. Hij was een work-a-holic en wilde het spel gebruiken om zijn wetgeving erdoor te krijgen. Een politicus met wie je golft, stemt hopelijk minder snel tegen je plannen."

Howard Taft was in 1909 de eerste president op de golfbaan. Howard Taft was in 1909 de eerste president op de golfbaan.

De eerste president die aan golfen deed was Howard Taft, in 1909. "Daar was meteen al veel om te doen", vertelt Van Natta. "Zijn voorganger Roosevelt zei dat Taft er op de golfbaan belachelijk uitzag, vooral omdat hij zo zwaarlijvig was. De president woog dik 160 kilo. Toch liet hem dat niet tegenhouden. Hij hield gewoon van de sport."

'36-hole week'

Ook het Amerikaanse volk heeft vaak kritiek op het golfgedrag van de presidenten. "Dat is iets van alle tijden", vertelt Van Natta Jr. "Het imago is altijd al dat golf een sport is voor rijke mensen, die ver afstaat van de arbeidersklasse." Met name John F. Kennedy, volgens hem de beste golfer van allemaal, kon op veel kritiek rekenen. "Hij speelde iedere woensdag en ieder weekend. Er werd wel gezegd dat Kennedy een 36-hole week had."

John F. Kennedy op de golfbaan in 1963. John F. Kennedy op de golfbaan in 1963.

Van Natta Jr. moet ook denken aan president George Bush jr., die zich genoodzaakt zag om te stoppen met golfen, tijdens de Amerikaanse inval van Irak. Een beroemd fragment is hoe Bush praat over de crisis in het Midden-Oosten, om het vervolgens over zijn goede langeafstandsslag te hebben.

Ook Obama kreeg er van langs toen hij door bleef spelen tijdens de strijd tegen terreurgroep IS.

Laat je de president winnen?

Don van Natta Jr. schreef een boek over het onderwerp en mocht daarvoor in 2002 een keer golfen met Bill Clinton. De vraag is natuurlijk: laat je de president dan winnen? "Het presidentschap komt nu eenmaal met bepaalde privileges", grapt de journalist.

"Ik weet dat Clinton geregeld een extra slag mocht slaan. Dan werd er even de andere kant opgekeken."

Geheim agenten

Een golfende president brengt natuurlijk ook allerlei veiligheidsmaatregelen met zich mee. "De geheime dienst loopt overal rond, en zeker twee holes voor, en twee holes na de president, moeten vrij van andere clubleden zijn."

Tegenstanders van Bill Clinton knepen vaak een oogje dicht. Tegenstanders van Bill Clinton knepen vaak een oogje dicht.

"Die zijn daar lang niet altijd blij mee. Je zou misschien denken dat het een eer is als de president op dezelfde golfbaan rondloopt, maar ik weet dat veel clubleden, die forse lidmaatschapsgelden betalen, die veiligheidsbubbel ook vaak veel gedoe vinden."

Aanrader voor Rutte?

Hier in Nederland weten we dat premier Rutte niet aan golfen doet, ook zijn voorganger Jan-Peter Balkenende deed dat niet. "Dat is een verstandige keuze", zegt Don van Natta Jr. "De kans op imagoschade is te groot. Het is het niet waard. Je kan inderdaad beter een andere sport kiezen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore