Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Zijn de symptomen van het coronavirus nu anders dan in de eerste golf?

Beeld © RTL Nieuws

We zijn inmiddels beland in de tweede coronagolf. Vandaag werden ruim 10.000 positieve tests gemeld. Maar krijgen mensen die nu besmet raken dezelfde klachten als mensen die in maart of april het coronavirus kregen? Dat leggen we je uit.

Elke dag beantwoorden we een vraag over corona van ons publiek. Sander vraagt zich af of de symptomen van het coronavirus anders zijn in de tweede golf ten opzichte van de eerste golf. "Heeft dit met de griepperiode te maken?"

Niezen en koorts

Om deze vraag te beantwoorden pakken we eerst even de symptomen erbij, want wat zijn deze ook alweer? Volgens het RIVM lijken de klachten van het coronavirus in het begin vaak op een verkoudheid. Veel mensen krijgen een neusverkoudheid, loopneus, niezen of krijgen keelpijn. Daarbij komt vaak benauwdheid, verhoging of koorts en een plotseling verlies van reuk en/of smaak bij.

Heb je corona? Dit zijn de ziekteverschijnselen

04:24
Het coronavirus heeft verschillende gezichten. De ene patiënt voelt zich na twee weken weer kiplekker. De ander vecht voor zijn leven op de ic. Dit zijn de ziekteverschijnselen die we tot nu toe kennen.

Een virus verandert continu, dat noemen we muteren. Door steeds iets aan te passen, kan het virus langer overleven. Tijdens de verspreiding verandert er steeds een beetje in het DNA van het virus. Het muteren kan twee kanten op gaan. In theorie kan het coronavirus milder worden, maar ook ernstiger.

Op dit moment lijkt het er volgens het RIVM nog niet op dat het coronavirus milder is geworden. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei eerder dat 'de ernst van de ziekte niets is veranderd'.

'Besmettelijkheid is hetzelfde'

Ook de manier waarop het virus zich verspreidt is nu niet veel anders dan tijdens de eerste golf volgens de WHO. Het Nederlandse RIVM deed hier ook onderzoek naar.  "Je zag een tijd dat vooral jonge mensen besmet raakten en ouderen achterbleven. Toen hebben we dat onderzocht, maar tot nu toe lijkt het er niet op dat het virus minder besmettelijk is", zegt een woordvoerder.

'Symptomen hetzelfde'

Of de symptomen dan wellicht zijn veranderd? Ook daarvan heeft het RIVM op dit moment geen reden om aan te nemen dat het zo is. "We hebben daarnaast ook niet de indruk dat mensen nu minder ziek worden dan in de eerste golf", zegt een woordvoerder. 

Een relatie met het griepseizoen is er volgens hem niet. "Het griepseizoen is ook nog niet echt begonnen. Dat is de reden dat mensen nu een griepprik krijgen."

Kunnen
Lees ook:
Kunnen we de eerste coronagolf vergelijken met de tweede?