Ga naar de inhoud
Rechtse Amerikaan

Dit is het brein achter de meest succesvolle anti-Trump spotjes

Rick Wilson is de oprichter van The Lincoln Project. Beeld © CBS / AFP

De meest succesvolle anti-Trump spotjes komen niet van linkse democraten, maar juist van conservatieven. "Dit is psychologische oorlogsvoering", vertelt de oprichter van The Lincoln Project tegen RTL Nieuws. Zijn organisatie vindt dat de president niet de republikeinse idealen vertolkt, en daarom halen ze in hun campagnevideos genadeloos hard uit naar Trump.

"We voeren een strijd tegen de slechtste president in de Amerikaanse geschiedenis", zegt Rick Wilson. Samen met drie andere prominente oud-republikeinen richtte hij eind vorig jaar The Lincoln Project op, vernoemd naar Abraham Lincoln, de 16e president van Amerika die het land door de burgeroorlog sleepte en een boegbeeld is voor de republikeinse partij.

Een partij die zijn idealen te grabbel heeft gegooid, vindt Wilson, die zelf decennialang voor de republikeinen heeft gewerkt. Zo was hij een belangrijk adviseur voor zowel de eerste als de tweede president Bush. Toch stemt hij de komende verkiezingen democratisch. Alleen Joe Biden kan Trump verslaan, zegt Wilson, en hij doet er alles aan om dat te laten gebeuren.

Trump uit balans brengen

Zijn team bij The Lincoln Project lanceert daarom dagelijks nieuwe campagnespotjes. Sommige zijn snappy video's, memes als het ware, die snel inhaken op de actualiteit. Andere zijn strak geregisseerde filmproducties. Een ding hebben ze gemeen: de president wordt hard aangepakt. "We willen Trump iedere dag een slechte dag bezorgen, in zijn hoofd kruipen, hem uit balans brengen", vertelt Wilson over de tactiek.

Republikeinse overlopers op enorme billboards: 'Ik stem op Biden'

01:46

De spotjes worden niet alleen uitgezonden in de belangrijkste staten, maar ook direct in de huiskamer van het Witte Huis. De club koopt zendtijd in Washington DC, wat raar is, want iedereen is daar toch al tegen Trump, dus je hoeft daar geen kiezers te overtuigen. Nee, The Lincoln Project heeft maar een kijker op het oog, de president. "We weten dat Trump krankzinnig veel tv kijkt. Met een steak op zijn bord en een afstandsbediening in de hand, zapt hij van zender naar zender", vertelt Wilson. "Daar maken we gebruik van. We kopen reclametijd in voor de programma's die hij altijd kijkt, zoals op Fox News."

'Ze lachen je uit'

Wat ziet de president dan zoal? Veelzeggend is onderstaand spotje, waarin Trump direct wordt aangesproken. "Waarom denk je dat je verliest Donald? Omdat de mensen om je heen niet loyaal zijn. Achter je rug om fluistert zelfs je familie over je. Ze lachen je uit", zegt de voice-over.

Niet alleen probeert Wilson de president op te fokken, ook hoopt The Lincoln Project gematigde republikeinen voor zich te winnen. Wilson zegt dat hun conservatieve achtergrond daarbij helpt. "We spreken hun taal. We begrijpen wat hen beweegt, veel beter dan de democraten dat doen. We weten heel goed wat ze te zien moeten krijgen."

Trump reageerde woest op Twitter en noemde de club daarbij, het leidde tot een recordaantal donaties. Inmiddels heeft de club 70 miljoen in kas en maakt nu ook spotjes om republikeinse senatoren aan te vallen die de president te veel zouden steunen.

In de ogen van Wilson is Trump vooral bezig zichzelf en zijn familie te verrijken. Hij noemt hem een corrupte leider, die de nationale veiligheid te grabbel gooit.

Niet iedereen overtuigd

Toch overtuigt The Lincoln Project natuurlijk lang niet iedereen op rechts. Trump heeft tijdens zijn presidentschap nu eenmaal veel belangrijke wensen van republikeinen waargemaakt. Zo verlaagde Trump de belastingen en kon hij drie conservatieve rechters benoemen voor het Hooggerechtshof. Grote successen voor de partij, maar voor Wilson telt het niet.

"Ik denk dat iedere republikeinse kandidaat daar in was geslaagd. Het maakt Trump nog geen echte republikein. Hij gelooft alleen maar in zichzelf, niet in het landsbelang."

Trump
Lees ook:
Trump wil 'criminele familie' Biden én Hillary Clinton de cel in

Ook sommige democraten hebben moeite met The Lincoln Project. Dat ze dezelfde tegenstander hebben, wil nog niet zeggen dat ze dezelfde politieke opvattingen hebben. Nu spelen ze even in hetzelfde team, maar na de verkiezingen is dat voorbij, zo is de gedachte. 

Tot nu toe doet Joe Biden het beter in de peilingen, maar The Lincoln Project is er nog niet gerust op dat hun gedroomde president ook echt op 3 november zal winnen. "We geloven dat we in een goeie positie zitten, maar dat betekent niet dat je achterover kunt leunen, we zullen hard werken tot het einde. Trump moet verslagen worden."

Vijf redenen waarom Trump de verkiezingen nog kan winnen

02:11
In de peilingen staat Donald Trump achter op zijn concurrent Joe Biden. Maar schrijf Trump nog niet af, zegt correspondent Erik Mouthaan. In deze video legt onze correspondent uit waarom Trump echt nog niet verloren heeft.