Knettergek

OM eist celstraf en tbs voor bedreiger prinses Amalia

20 oktober 2020 16:35 Aangepast: 20 oktober 2020 16:42
Prinses Amalia Beeld © RVD - Martijn Beekman

Het Openbaar Ministerie eist tien maanden celstraf en een gedwongen tbs-behandeling tegen de man die prinses Amalia (16) zou hebben bedreigd. De 32-jarige Wouter G. uit Zwolle is onderzocht in het Pieter Baan Centrum en is volgens deskundigen ontoerekeningsvatbaar.

De verdachte toonde minachting voor de rechters. Hij sprak over een 'Indiaas tribunaal'. Hij zei dat hij niet wist dat prinses Amalia zijn berichten las en vroeg zich ook hardop af wie zij precies is. Later in de middag gaf hij echter toe dat hij 'dacht Amalia te benaderen'. Hij zei ook dat hij de indruk heeft dat hij een jaar met Amalia 'op het podium' heeft gestaan. De verdachte speelde eerder in een theatervoorstelling.

Schizofrene stoornis

De deskundigen van het Pieter Baan Centrum constateerden een schizofrene stoornis en adviseerde de rechtbank op een zorgmaatregel op te leggen. En als dat niet haalbaar lijkt, adviseren de experts een tbs-behandeling. Wouter G. zegt zelf dat hij zichzelf niet als 'geestelijk gestoord' beschouwt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-militair bedreigde prinses Amalia met de dood

Op 14 januari 2020 ontvingen de politie en het OM via de veiligheidsfunctionaris van het Koninklijk Huis de melding dat prinses Amalia bedreigingen had ontvangen. Uit toen ingesteld onderzoek door de recherche bleek dit ook. Later deed een vriend van Amalia aangifte bij de politie.

'Ik spaar voor een pistool'

In de berichten bedreigde Wouter G. haar volgens het OM, bijvoorbeeld door te zeggen dat hij haar op Koningsdag op ging zoeken. Ook een goede vriend van Amalia ontving dreigementen. Wouter G. zou geschreven hebben dat hij een 'slachtoffertje wilde gaan maken.' Ook zei hij volgens het OM 'ja meisje, er is geen ontkomen aan' en 'ik ben aan het sparen voor een pistool'. De voormalig militair zei ook dat ‘als het tegenzit' hij de 'engerd' wordt waar hij voor is opgeleid.

Het Openbaar Ministerie sprak op de zitting over een 'bijzonder angstaanjagend' tafereel, waarvan prinses Amalia en een vriend van haar het slachtoffer werden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore