Zoek op

Bijna overal nieuwe coronabesmettingen, dit zijn de cijfers in jouw gemeente

20 oktober 2020 15:18 Aangepast: 20 oktober 2020 16:17
Beeld © ANP/RTL Nieuws

Sinds deze week is er corona vastgesteld in alle 355 gemeenten. Schiermonnikoog was de laatst overgebleven gemeente zonder besmetting, maar afgelopen week testte ook daar een inwoner positief. In het Twentse Tubbergen zijn naar verhouding de meeste nieuwe positieve tests gemeld.

Dat blijkt uit de coronacijfers van het RIVM, die RTL Nieuws per gemeente op een rij heeft gezet. Hoewel de landelijke trend van nieuwe besmettingen voorzichtig lijkt af te vlakken, zijn de cijfers voor sommige gemeenten nog altijd duizelingwekkend.

Positieve tests per 100.000 inwoners 14-20 oktober

Klik of druk op een gemeente voor meer informatie.

17 gemeenten twee keer boven 'lockdowngrens'

De regering nam vorige week de meest strenge maatregelen, omdat het aantal besmettingen in Nederland boven de 250 per 100.000 inwoners in een week lag. Een situatie die als zeer ernstig wordt omschreven en waarvoor het land lockdownmaatregelen kan nemen.

Afgelopen week zaten 17 gemeenten op het dubbele van die zeer ernstige waarde (500 of meer besmettingen per 100.000 inwoners in een week). Daaronder vallen onder meer grote steden als Amsterdam en Rotterdam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordaantal coronabesmettingen in een week, stijging vlakt af

Meeste gevallen in Tubbergen

De gemeente met naar verhouding het hoogste aantal nieuwe besmettingen is het Twentse Tubbergen. In een week tijd werden daar 151 positieve tests gemeld. Dat staat gelijk aan ruim 700 gevallen per 100.000 inwoners.

In totaal steeg het aantal nieuwe besmettingen in 296 Nederlandse gemeenten. In 35 gemeenten was zelfs sprake van een verdubbeling ten opzichte van vorige week.

Minder besmettingen in 52 gemeenten

Over ruim vijftig gemeenten is er beter nieuws te melden deze week. Het aantal nieuwe besmettingen nam er namelijk af. Het gaat om onder meer Leeuwarden en Hoeksche Waard. Gezien de voorzichtige trend van minder besmettingen de laatste dagen zullen er volgende week zeer waarschijnlijk meer gemeenten met een daling van het aantal nieuwe besmettingen zijn.

Waar Schiermonnikoog deze week te maken kreeg met de eerste besmetting, zorgde het kleine Gelderse Rozendaal voor een lichtpuntje. Daar zijn in tegenstelling tot een week eerder geen nieuwe gevallen gemeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore