Ga naar de inhoud
Hoge temperaturen

De winterjas mag even terug in de kast: woensdag 20 graden

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Wie zijn winterjas al uit de kast had gepakt kan hem weer even terugleggen. Voor woensdag worden namelijk temperaturen van rond de twintig graden verwacht. In Zeeland, Brabant en Limburg kan het lokaal zelfs 23 graden worden. En dat terwijl het gisteren op sommige plekken nog vroor.

In de nacht van zondag op maandag zakte de temperatuur voor het eerst dit najaar onder het vriespunt. In Twente vroor het aan de grond zelfs 3,2 graden celcius, maar daar komt nu verandering in. 

"Vanaf morgen krijgen we de wind uit het zuiden van Europa", zegt meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar. "Die wind is veel warmer dan de wind die we nu uit het noordoosten hebben. We krijgen heel zachte temperaturen."

Kkkkoud
Lees ook:
Kkkkoud hè? In Twente vroor het zelfs (een beetje)

Toch wordt het niet echt lekker weer voor een wandeling. "Er komt ook een storing aan en die zal woensdag overtrekken. Ik verwacht dan het grootste gedeelte van de dag wisselvallig weer met veel regen", zegt Kroon.

Warmer dan normaal

Normaal gesproken is het volgens Kroon in deze tijd van het jaar gemiddeld een graad of 13. In het zuiden misschien 1 à 2 graden warmer. "Maar nu is het zeker een graad of 5 tot 7 warmer dan normaal."

Na woensdag is het snel weer gedaan met de hoge temperaturen. Donderdag zal het nog zo'n 17 worden, maar tegen het weekend gaan de temperaturen weer terug naar normaal. "Maar dan is het wel een stuk droger en zonniger."