Gemeente verleent gunsten

Ophef om 'cadeautjes' van gemeente Zandvoort aan circuit

11 oktober 2020 20:09 Aangepast: 11 oktober 2020 20:31
Werkzaamheden op Circuit Zandvoort. Beeld © ANP

Het circuit van Zandvoort zou volgens lokale ingewijden 'cadeautjes' ontvangen van de gemeente. Zo wordt de erfpacht die het circuit jaarlijks moet betalen, gehalveerd. En dat zorgt voor ophef in de lokale politiek. Diverse raadsfracties eisen opheldering.

Uit het besluit dat het college van burgemeesters en wethouders naar de gemeenteraad stuurde, blijkt dat de jaarlijkse erfpacht wordt verlaagd van 314.000 euro naar bijna 163.000. Volgens het besluit is dit niet omdat het circuit minder waard is geworden, maar omdat de rente op staatsleningen inmiddels fors is gedaald.

De vraag die in de Zandvoortse politiek leeft is waarom de erfpachtovereenkomst is gewijzigd. In de stukken staat dat de gemeente om de wijziging heeft gevraagd. "Wat was de reden om de erfpachtovereenkomst te herzien in de wetenschap dat het rendement op 10-jarige staatsleningen de laatste jaren extreem is gedaald?", vraagt de Ouderen Partij Zandvoort (OPZ) zich af.

Tierelier

Ook twijfelt die partij aan de door het circuit Zandvoort overlegde cijfers. Daaruit zou blijken dat het circuit alleen maar verlies lijdt, terwijl de directeur van het circuit zegt dat het 'draait als een tierelier'. Vindt de gemeente dat niet vreemd, wil de OPZ weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zandvoort heeft vereiste Grade One-licentie binnen

Uit de stukken blijkt dat de gemeente en het circuit in eerste instantie ieder een taxateur inschakelde om de hoogte van de erfpacht te bepalen. Omdat de uitkomsten van beide taxaties nogal verschilden en er ruzie ontstond over hoe hoog de erfpacht zou moeten zijn, is besloten een derde taxateur een bindend advies te laten geven. Daaruit is een jaarlijkse erfpacht van 163.000 euro gerold.

Verlaging

Daarbij wijzen lokale politici erop dat de verlaging van de erfpacht niet het enige cadeau is. Er is onmin over een tankstation van Shell dat alleen zou worden gebruikt voor het tanken van auto’s die het circuit gebruiken. Maar in de praktijk tankt Jan en alleman daar.

Dat is de lokale PVV een doorn in het oog, zegt voorman Marco Deen. "De afspraken worden niet nageleefd, de gemeente moet hier gaan handhaven."

Rondje op het nieuwe circuit Zandvoort: 'Spectaculair'

Het Formule 1-circuit in Zandvoort is vernieuwd. Verslaggever Marcel Maijer was één van hen en laat zien wat er nieuw is aan het circuit.

'Cadeautjes aan het circuit'

Ook de financiering van een toegangsweg door de gemeente, het innen van parkeergeld door het circuit - terwijl dat naar de gemeentekas zou gaan - en het gratis ter beschikking stellen van openbare ruimte in het centrum van Zandvoort voor circuit activiteiten leiden bij ingewijden tot het gevoel dat de gemeente gunst op gunst stapelt.

Zij spreken van cadeautjes aan het circuit en vinden het een verkapte vorm van staatssteun. "Prins Bernhard heeft veel invloed op het college van B en W", zegt één van hen. Toch denkt OPZ-voorman Kramer niet dat de gemeente dit doet uit slechtigheid. "Ze hebben het zakelijk inzicht van een slap pakje boter. Het is gewoon dommigheid terwijl Bernhard een zakenman is die niks voor niks doet."

Niet capabel

PVV'er Deen deelt die mening. "Het gemeentebestuur is niet capabel om met zakenmannen te onderhandelen." Zelfs collegepartij VVD ergert zich aan de deal over de bijna gehalveerde erfpacht vergoeding en heeft de wethouder opheldering gevraagd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore