'Niet aan mij'

Grapperhaus gaat geen terugbetaling van coronaboetes regelen

08 oktober 2020 20:47 Aangepast: 08 oktober 2020 21:09
Grapperhaus Beeld © ANP

Minister Ferd Grapperhaus gaat er niet voor zorgen dat mensen die een coronaboete hebben gekregen, een deel van dat geld terugkrijgen. Hij vindt het niet aan hem om in te grijpen op boetes die het Openbaar Ministerie eerder heeft opgelegd.

In de Tweede Kamer was vandaag een debat over de coronaspoedwet van het kabinet. In die wet wordt op aandringen van de Kamer opgenomen dat de boete voor het schenden van de coronamaatregelen wordt verlaagd van 390 naar 95 euro en niet meer leidt tot een strafblad.

Voor mensen die al wel een strafblad hadden gekregen om deze reden, komt het te vervallen, maar iedereen die 390 euro boete betaalde in plaats van 95 euro, krijgt geen geld terug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deal in Tweede Kamer over coronawet binnen handbereik, boete naar 99 euro

'Onrechtvaardig'

Farid Azarkan (DENK) noemde het 'onrechtvaardig' dat de boetes die mensen eerder betaalden niet deels terugbetaald worden. Hij wil dat de minister daar iets aan doet.

Maar Grapperhaus ziet daar geen mogelijkhied voor. "Dat zijn rechterlijke beslissingen. Ik vind dat de machtenscheiding maakt dat we dat moeten respecteren." Ook strafbeschikkingen die door het OM zijn opgelegd, is niet iets waarop Grapperhaus wil ingrijpen.

Waarom moest de spoedwet er komen? 

De coronaregels zijn nu nog in zogenoemde noodverordeningen vastgelegd. Dat is een ultieme bevoegdheid voor een burgemeester om de openbare orde te kunnen bewaken. Maar eigenlijk is een noodverordening bedoeld voor een acute crisis (zoals het voorkomen van rellen rond een demonstratie of voetbalwedstrijd), niet om maanden achter elkaar van kracht te blijven.

Daarom was er in de Tweede Kamer de roep om met een wet te komen. Hiermee krijgt de Kamer ook meer te zeggen over het beleid van het kabinet. Het kabinet wilde de wet eigenlijk voor 1 juli invoeren. Maar er kwam flinke kritiek op, ook van het belangrijkste adviesorgaan, de Raad van State. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore