Nieuwe gesprekken

Kerk Staphorst hakt vrijdag knoop door over maximumaantal bezoekers

07 oktober 2020 15:41 Aangepast: 07 oktober 2020 15:46
De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst. Beeld © Google

De Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst stelt een besluit over het aantal kerkgangers dat ze toelaten bij kerkdiensten uit. Aankomende vrijdag is er opnieuw een gesprek met minister Ferd Grapperhaus, daarna wordt er een knoop doorgehakt.

De religieuze koepelorganisaties spreken vrijdag over de impact van het coronavirus op hun gemeenschappen. De kerk in Staphorst wacht op de uitkomsten van dat gesprek, laat secretaris Albert Bouwman weten. "Stel dat daar vrijdag anders gedacht wordt over de huidige maatregelen en er meer verruiming komt, dan gaan we daar in mee."

Afgelopen weekend ontstond ophef nadat de kerk drie kerkdiensten organiseerde. Bij elke dienst waren 600 mensen welkom. Er werd gezongen en mondkapjes waren niet verplicht. De kerk overtrad hiermee geen regels, maar stootte wel tegen het zere been van veel mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerk Staphorst over drukbezochte diensten: commotie is overdreven

Na de ophef sprak minister Grapperhaus maandag met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken af om maximaal dertig mensen per dienst toe te laten. Ook mag er niet meer worden gezongen. De maatregelen zijn niet verplicht dus kerken kunnen afzonderlijk beslissen of ze er wel of geen gehoor aan geven.

De nieuwe afspraken gelden voor alle gebedshuizen, moskeeën en synagogen. "Iedereen moet offers brengen. Kerkelijke organisaties zien dat nu ook", zei minister Grapperhaus eerder. De afspraken gaan direct in en duren zolang de coronamaatregelen gelden. Er worden geen boa's ingezet en politieagenten gaan ook niet langs kerken om te handhaven.

We spraken met de burgemeester van Staphorst over de diensten

Burgemeester Gerrit Jan Kok reageerde zondag op de commotie rondom de kerk in zijn stad. "Volgens de regels mag het", zei hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore