Rechtszaak Nicky Verstappen

Familie Nicky Verstappen gebruikt spreekrecht: 'Heel belangrijk'

07 oktober 2020 07:05 Aangepast: 07 oktober 2020 07:15
Peter R. de Vries, moeder, zus en vader van Nicky Verstappen. Beeld © ANP

Het is de vierde dag van de rechtszaak tegen Jos B. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Vandaag maken de moeder en zus van Nicky gebruik van hun spreekrecht. Maar hoeveel invloed heeft dat eigenlijk?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: invloed op een uitspraak heeft het spreekrecht van slachtoffers of nabestaanden niet. "Daar hebben we uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Het is in honderden zaken onderzocht. Daaruit blijkt dat het gebruikmaken van het spreekrecht geen invloed heeft op een rechter", zegt hoogleraar strafrecht Marc Groenhuijsen. "Dat betekent niet dat het geen zin heeft, integendeel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spreekrecht slachtoffers geeft vooral voldoening: 'Ik wilde dat de daders mij aankeken'

Sinds 2005 bestaat het spreekrecht in Nederland. "Het oorspronkelijke idee is dat slachtoffers en nabestaanden en kans krijgen om uit te leggen welke gevolgen het delict op hen heeft gehad. Ze worden serieus genomen en krijgen aandacht, dat is de essentie van dit recht", zegt Groenhuijsen.

Aandacht voor nabestaanden

Het spreekrecht werd volgens hem ingevoerd als 'teken van beschaving'. Vroeger werden slachtoffers of nabestaanden helemaal niet gehoord en nu is het het idee dat een slachtoffer of nabestaande evenveel aandacht krijgt als de verdachte in een rechtszaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader Meisje van Nulde vecht voor spreekrecht: 'Ik wil hem confronteren'

In 2016 werd het spreekrecht aangepast. Slachtoffers en nabestaanden mogen zich nu niet alleen uitlaten over de gevolgen van een delict, maar ook over de inhoud van de zaak zelf. Ze mogen spreken over de schuld of onschuld van een verdachte, of over de hoogte van een straf. 

Nabestaanden in de vuurlinie

Daar is Groenhuijsen minder positief over. "Deze aanpassing verandert de aard van het spreekrecht enorm. Daarmee geef je slachtoffers of nabestaanden niet de mogelijkheid te vertellen wat hen is overkomen, maar ga je ze positioneren als tegenstander van de verdachte." 

Volgens Groenhuijsen komen slachtoffers en nabestaanden nu veel vaker in de problemen. "Dan kun je verwachten dat de dader iets gaat terugzeggen, in tegenstelling tot wanneer je alleen vertelt wat je is overkomen. Daar kan een dader niets tegen inbrengen." Nu komen slachtoffers en nabestaanden volgens hem in de vuurlinie te staan. "Ze worden soms uitgescholden door verdachten."

Hier gaat de zaak-Nicky Verstappen over:

De moeder en zus van de omgekomen Nicky Verstappen maken gebruik van hun spreekrecht. Dit zijn de feiten en bewijzen in de zaak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore