Weekcijfers

27.485 nieuwe besmettingen in één week: effect maatregelen nog niet zichtbaar

06 oktober 2020 14:20 Aangepast: 06 oktober 2020 16:52
Archieffoto van een PCR-test, hierbij duurt de uitslag maximaal 48 uur. Beeld © ANP

Het coronavirus verspreidt zich razendsnel in Nederland. Afgelopen week zijn ruim 27.000 nieuwe positieve testen gemeld bij het RIVM. Ook in de ziekenhuizen nam de druk toe. Pas vanaf komend weekend worden de eerste effecten van de nieuwe maatregelen verwacht.

Afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld ruim 3.900 nieuwe positieve testen gemeld. De laatste dagen lag het aantal zelfs aanzienlijk hoger. Zo meldt het RIVM vandaag 4.548 nieuwe positieve testen ten opzichte van gisteren. In totaal zijn deze week 27.485 nieuwe positieve coronatesten gemeld. Vorige week waren dat er zo'n 19.000. Dat is een stijging van 42 procent.

Daarnaast nam ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames toe. Vorige week meldde het RIVM 244 ziekenhuisopnames in één week tijd. Deze week waren dat er 314. Dat zijn er gemiddeld 45 per dag.

Nieuw gemelde coronagevallen

Toenemende druk op ziekenhuiszorg

Het stijgende aantal nieuwe ziekenhuisopnames betekent ook dat er veel gevraagd wordt van de ziekenhuiscapaciteit. Hoewel de druk op de intensive care minder groot lijkt dan tijdens de eerste golf, geldt dat niet voor de verpleegafdelingen.

Op die afdelingen komen namelijk verhoudingsgewijs nu juist meer patiënten terecht. Er liggen nu 975 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie er 190 op de intensive care liggen en 785 op verpleegafdelingen. Een aantal ziekenhuizen heeft daarom besloten om een deel van de reguliere niet-noodzakelijke zorg uit te stellen.

Bezetting op intensive care en verpleegafdelingen

Effect maatregelen afwachten 

De stijgende cijfers en steeds vollere ziekenhuizen zijn niet meteen wat je verwacht nadat het kabinet vorige week een flink pakket aan maatregelen presenteerde. Of die maatregelen effect hebben, kunnen we naar schatting pas vanaf komend weekend terugzien.

Dat komt omdat de meeste nieuwe positieve testen die nu gemeld worden, het gevolg zijn van besmettingen die al veel eerder plaats hebben gevonden. Zo duurt het na een besmetting een aantal dagen voordat de eerste klachten te merken zijn en vervolgens duurt het een tijdje voordat iemand zich kan laten testen en de uitslag krijgt.  

Voor nieuwe ziekenhuisopnames geldt zelfs dat een mogelijk effect waarschijnlijk nog iets langer op zich laat wachten, omdat het na vaststelling van een besmetting nog dagen kan duren voordat iemand zo ziek is dat hij in het ziekenhuis wordt opgenomen. Zo duurde het na de aankondiging van de 'intelligente lockdown' op 12 maart zo'n drie weken voordat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames voor het eerst fors daalde.

Nieuwe ziekenhuisopnames voor en na 'intelligente lockdown'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore