Ga naar de inhoud
Hervormde kerk Staphorst

Woede om kerkdienst met 600 mensen: 'Niet uit te leggen'

De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst. Beeld © Google

Een kerk in het Overijsselse Staphorst organiseert drie kerkdiensten waarbij 600 mensen per keer welkom zijn. Het zorgt voor duizenden boze reacties op sociale media. "Ik zou dit niet moeten zeggen, maar ik hoop dat veel mensen niet gaan", zegt Jacob Spiker, fractievoorzitter van het CDA in Staphorst.

Op Twitter verbazen mensen zich uit over de actie van de kerk. "Zijn we van het padje? Een kerkdienst voor 600 mensen in Staphorst zonder mondkapjes", schrijft iemand. "In Staphorst zijn er kerkgangers die lak hebben aan de gezondheid van hun dorpsgenoten. Dat lijkt me weinig bijbels", schrijft een ander. 

Regels niet overtreden

Toch doet de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst op papier niets verkeerd. Volgens de richtlijnen van de overheid mag je naar de kerk, moskee of een ander gebedshuis, mits je een vaste zitplaats hebt. Er mogen maximaal honderd mensen in een ruimte aanwezig zijn en zingen is niet verboden. Als er vooraf een gezondheidscheck plaatsvindt en plekken gereserveerd worden, geldt er volgens het RIVM geen maximaal aantal personen per dienst.

Dat laatste is waar de kerk in Staphorst zich op beroept. Ze hebben een gezondheidscheck, gereserveerde plekken en andere maatregelen. Daarmee hoeven ze zich niet aan het maximum van honderd personen te houden. "Wat de kerk doet valt binnen de noodverordening", laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio IJsselland weten. "Het mag in principe wel, dus het is niet aan ons om hier wel of niet op te handhaven."

Een
Lees ook:
Een kerkdienst in een weiland, met honderden bezoekers: 'Verlangen was groot'

Toch voelt het wrang, vindt de lokale fractie van het CDA. "Wij vinden dat dit niet kan, ongeacht of ze maatregelen nemen. Het is een groot gebouw, ze hebben van alles geregeld, maar daar gaat het niet om. Je hebt een morele plicht als kerkbestuur om te volgen wat de overheid vraagt", zegt fractievoorzitter Spiker. "Dit is niet wat Rutte bedoeld heeft."

'Kerk heeft voorbeeldfunctie'

De partij ging er niet vanuit dat de dienst door zou gaan. "In maart hebben we een soortgelijke situatie gehad. Toen is er ook gesproken met de kerk. Wij hadden verwacht dat ze nu hun verantwoordelijkheid zouden nemen en dat het duidelijk was, maar blijkbaar niet." Hij vindt het oneerlijk tegenover andere kerken. "Er zijn hier heel veel andere kerken die wel goed hun best doen. Die digitaal dingen organiseren bijvoorbeeld. Zij hebben ook moeite met deze gang van zaken."

Daarnaast is het volgens hem niet uit te leggen tegenover andere inwoners van de gemeente. "Ouders mogen niet langs de lijn staan bij het voetbal en dan gebeurt dit wel. Die honderden mensen uit de kerk gaan maandag ook weer naar hun werk, de bakker of school. Je moet de gemeenschap beschermen en de kerk heeft daarin een voorbeeldfunctie." Hij hoopt dat er minder mensen komen dan verwacht.

Waarom zingen de kans op corona kan vergroten

03:37
Met 0,0005 millimeter zijn ze heel klein. Maar mogelijk kun je door deze aerosolen wel het coronavirus krijgen. Verslaggever Hans Schutte legt uit wat de minuscule deeltjes precies zijn en waarom ze bijvoorbeeld bij kerkkoren voor problemen zorgen.