'Running mate'

Omtzigt wordt vice-fractievoorzitter van CDA: 'Dit past beter bij mijn rol'

30 september 2020 13:32 Aangepast: 30 september 2020 13:39
Pieter Omtzigt Beeld © ANP

Pieter Omtzigt is de nieuwe vice-fractievoorzitter van het CDA. Dat heeft de CDA-fractie gisteren besloten. Omtzigt verloor de lijsttrekkersstrijd van vice-premier Hugo de Jonge met een paar honderd stemmen.

"Dat past beter bij mijn rol als running mate", zegt Pieter Omtzigt in een toelichting. Volgens Omtzigt is de promotie "in goed overleg gegaan" en heeft hij de rol niet opgeëist. In de wekelijkse fractievergadering is hij voorgedragen door het fractiebestuur en zijn voordracht is unaniem gesteund. "Dit is een rol waar ik me prettig bij voel", aldus Omtzigt. 

Van Toorenburg 

Kamerlid Madeleine van Toorenburg was tot gisteren de vice-fractievoorzitter van de fractie. Zij doet een stapje terug en wordt 'tweede vice-fractievoorzitter'. Omzigt wordt de 'eerste vice-fractievoorzitter'. Van Toorenburg blijft verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het Presidium, het overleg over het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer.

Hugo De Jonge en Pieter Omtzigt bij de uitslag van lijsttrekkersstrijd. Hugo De Jonge en Pieter Omtzigt bij de uitslag van lijsttrekkersstrijd.

Grotere rol voor Omtzigt

Na de verloren lijsttrekkersstrijd werd al gesuggereerd binnen het CDA dat Omtzigt een nadrukkelijkere rol zou spelen. Zo zou hij na de verkiezingen in maart 2021 de nieuwe fractievoorzitter kunnen worden, zo viel in de wandelgangen te horen. Vanwege zijn drukke portefeuille en dossiers zou Omtzigt niet direct de plek van fractievoorzitter innemen. De fractie wordt nu geleid door Kamerlid Pieter Heerma.

Strijd werd nachtmerrie

De lijsttrekkersstrijd veranderde deze zomer in een nachtmerrie voor het CDA. De Jonge kreeg 50,7 procent van de stemmen, Omtzigt 49,3 procent. Bij de verkiezing ging van alles mis: favoriet Wopke Hoekstra wilde niet meedoen, kandidaat De Jonge kreeg maar liefst drie tegenkandidaten en het digitaal stemmen bleek niet veilig.

Omtzigt en een aantal critici van De Jonge bleef twijfelen aan de uitslag en dwong een extern onderzoek af. De uitslag bleef hetzelfde, maar het rumoer achter de schermen bleef aanhouden.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Lijsttrekkersrel CDA sleept voort: 'Behandel Omtzigt en De Jonge gelijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore