Ga naar de inhoud
Experts willen avondklok

Kabinet huiverig voor avondklok vanwege Tweede Wereldoorlog

De Dam in Amsterdam eerder dit jaar, toen de overheid inwoners had gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Beeld © ANP

De maatregel om in Nederland een avondklok in te voeren, ligt in het kabinet lastig vanwege de herinneringen aan deTweede Wereldoorlog. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. De experts van Outbreak Management Team noemen het invoeren van een avondklok als een maatregel die het aantal besmettingen verder kan laten dalen.

Bij een avondklok mag na een bepaald tijdstip niemand meer de straat op, behalve mensen met een noodzakelijke reden. Een mogelijkheid is om een avondklok na 23.00 uur of na middernacht in te voeren. 

'Spertijd'

Volgens betrokkenen houdt het kabinet de maatregel nu achter de hand, als een mogelijke volgende stap als de huidige maatregelen onvoldoende blijken. Bij dat besluit speelt de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. Een vergaande, vrijheidsbeperkende maatregel met een associatie met de Tweede Wereldoorlog ligt zeer gevoelig, zo valt te horen. 

In de Tweede Wereldoorlog voerde de Duitse nazi-bezetter de 'spertijd' in. Van middernacht tot 's ochtends vroeg mocht niemand op straat zijn. In Amsterdam ging de spertijd al om 20.00 uur 's avonds in. Alleen mensen die moesten werken, kregen een ontheffing. 

Reproductiegetal

De experts van het OMT denken dat een avondklok het zogenoemde 'reproductiegetal' verder kan laten dalen. Het 'R-getal' laat zien hoe snel het virus zich verspreidt en geeft aan hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Op dit moment is het getal in Nederland 1,27. Bij een getal onder de 1, daalt het aantal besmettingen. 

Het huidige maatregelenpakket van het kabinet zou het reproductiegetal doen laten dalen tot naar schatting 0,9. Een avondklok zou het reproductiegetal met nog eens 0,15 kunnen doen dalen, zo verwachten de experts. 

Dit
Het overzicht:
Dit zijn de nieuwe maatregelen die het kabinet bekend heeft gemaakt
Lid
Meer kritiek
Lid OMT: 'Aanpak van corona in verpleeghuizen door kabinet is te mager'
Bron: RTL Nieuws